To je to što me zanima!

Bitka kod Waterlooa...kako to izgleda u lego kockama

Grad Waterloo otvorio je izložbu posvećenu događajima iz života Napoleona Bonapartea i vojvode od Wellingtona, koji ga je ondje porazio u bitki 1815.
Vidi originalni članak

Grad Waterloo otvorio je izložbu posvećenu velikim događajima iz života Napoleona Bonapartea i vojvode od Wellingtona, koji ga je ondje porazio u bitki 1815., u cijelosti izrađenu od lego igračaka.

Napoleonov građanski zakonik, carev ured, njegov slavni dvorogi šešir, portret koji je naslikao David i glavna mjesta bitke kod Waterlooa, koje će se dvjestogodišnjica proslaviti 18. lipnja, izrađeni su od 1,2 milijuna šarenih kockica.

Izložba se do 31. srpnja održava u bivšim štalama, u središtu grada. Izložba iz Belgije putuje u Francusku, u mjesto La Mure blizu Grenoblea, a zatim u Ženevu, u Švicarsku.

Napoleonova posljednja bitka

Bitka kod Waterlooa počela je nedjelju 18. lipnja 1815. kod Waterlooa u današnjoj Belgiji. Carska francuska vojska, pod zapovjedništvom cara Napoleona poražena je od britanske vojske i njenih saveznika pod zapovjedništvom vojvode od Wellingtona, Arthura Wellesleya, zajedno s pruskom vojskom, pod zapovjedništvom Gebharda von Blücherchera. To je bila posljednja Napoleonova bitka. Poraz kod Waterlooa za Napoleona je značio kraj vladavine, a za Francuze kraj Sto dana (naziv za dane otkad se Napoleon vratio iz izbjeglištva 20. ožujka 1815.).

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare