To je to što me zanima!

Božićna zvijezda: Ljepotica koja voli biti u tami

U prirodnom staništu grm božićne zvijezde naraste i do 5 metara, inače je visoka između 50 cm i 4 metra. Prema legendi, nastala je iz kapljica krvi boginje
Vidi originalni članak

Božićna zvijezda, latinski Euphorbia pulcherrima, biljka je podrijetlom iz Meksika, Južne Amerike i Afrike, poznata je kao čast božićni ukras. 

U prirodnom staništu grm božićne zvijezde naraste i do 5 metara, inače je visoka između 50 cm i 4 metra. Božićna zvijezda ima sitne žute cvjetiće koji su okruženi velikim laticama crvene, bijele ili ružičaste boje, a isprva je postojala samo vrsta crvenih listova. 

Potrebna joj je velika vlažnost zraka, a da bi procvala, zahtjeva najmanje 12 do 14 sati tame. Najbolje uspijeva dovoljno udaljena od izvora topline. 

Do 1950., ta se biljka nije mogla držati u kući - čim bi došla na suhi zrak, svi bi listovi popadali. Godine 1950. Paul Ecke iz Kalifornije razvio je vrstu koja može podnijeti sobne uvjete i niže temperature.

Prema legendi, božićna zvijezda ljepotu duguje astečkoj boginji kojoj je zbog nesretne ljubavi, prepuklo srce. Iz kapljica njezine krvi izrastao je vatreni cvijet žarkocrvene boje okružen zelenim listovima.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare