To je to što me zanima!

Božićna zvijezda - najomiljeniji zimski cvijet

Božićna zvijezda ima sitne žute cvjetiće koji su okruženi braktejama crvene, bijele i ružičaste boje, a isprva je postojala samo vrsta intenzivnih crvenih listova
Vidi originalni članak

Božićna zvijezda je ili kako ju još zovu Poinsettia (po Joelu Robertsu Poinsettu koji je uveo ovu biljku u sjevernu Ameriku 1828. godine), biljka je iz porodice Euphorbiaceae.

U prirodnom staništu grm naraste i do 5 metara, inače je od 0.5 do 4 m visoka. Božićna zvijezda ima sitne žute cvjetiće koji su okruženi braktejama crvene, bijele i ružičaste boje, a isprva je postojala samo vrsta intenzivnih crvenih listova. Brakteje su pricvjetni obojeni listovi koji se u jesen pojavljuju na vrhovima stabljika i koji mogu biti i do 25 centimetara dugi.

Božićna zvijezda kao sukulentna i fotoperiodična biljka zahtijeva karakterističnu i dugotrajnu njegu, idealna temperatura je od 12 do 25 °C, a optimalna temperatura za vrijeme cvatnje je između 15 - 18°C. Potrebna je velika vlažnost zraka, stoga je valja prskati svaki dan, pazeći pritom da brakteje i cvjetovi ostanu ne poprskani, odnosno prska se samo zeleni dio biljke, a da bi procvala, zahtjeva najmanje 12 do 14 sati tame svake večeri. Najbolje uspijeva dovoljno udaljena od izvora topline. Osjetljiva je na hladnu vodu, naročito izravno iz vodovoda.

Ova crvena krasotica imala je zanimljiv životni put koji je otpočeo u jednoj dalekoj egzotičnoj zemlji. Božićna zvijezda je inače porijeklom iz Meksika i ona je već davne 1883. dovezena u SAD. Od onda se širi, dolazi u Europu i svake godine za Božić uveseljava naše dane. 

Upravo zato što se crveni listovi koji podsjećaju na cvjetove pojavljuju baš pred Božić ova se biljka i zove Božićna zvijezda. No, njezina je ljepota kratkoga daha, požalit će se većina onih koji svakog Božića nabavljaju novu Božićnu zvijezdu.


Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare