To je to što me zanima!

'Ćelave' sfinks mačke: Pametne su, umiljate i vole ljude

Za nastajanje ove posebne vrste mačke, i danas vrlo rijetke u svijetu, “kriva” je genetska mutacija. No ona je kao i bilo koja druga mačka. Vrlo je privržena i odana
Vidi originalni članak

Iako izgleda kao da nema ni jedne jedine dlake, to ipak nije istina. Sfinks mačka pokrivena je vrlo mekanim paperjastim (nježnim) dlačicama. 

Koža im je različite boje, odnosno u boji u kojoj bi joj bilo krzno. Nema ni brkove, a oko njuške, na ušima i ramenima koža joj je malo naborana. Za nastajanje ove posebne vrste mačke, i danas vrlo rijetke u svijetu, “kriva” je genetska mutacija. No ona je kao i bilo koja druga vrsta mačke. Vrlo je privržena i odana, topla i mekana. 

Nedostatak dlake otkriva mišićavo tijelo i vrat. Na glavi imaju naglašene jagodice. Imaju i velike uši te velike oči koje mogu biti bilo koje boje. U hladnim zimskim danima sfinks je posebno osjetljiva na hladnoću, a ljeti i na sunčevu svjetlost, pa uglavnom žive u zatvorenim prostorima. 

Sfinks mačke su inteligentne te vrlo glasne i “pričljive”. 
Vole obitelj, pa čak i pse, a posebno se vole igrati s djecom. Nisu dobri ljubimci za ljude koji su zaposleni ili nemaju previše vremena jer ove mačke zahtijevaju pažnju. Obožavaju kad ih se mazi te nisu samostalne i same sebi dovoljne poput drugih mačaka. 

Mace koje još neki nazivaju “mačke s drugog planeta” odlični su ljubimci za ljude koji pate od astme i kojima je muka od čestog usisavanja dlaka.

Luka Stanzl/PIXSELL

Prvim sfinksom smatra se mačak iz Kanade

Bezdlake mačke pojavile su se nekoliko puta u prošlosti. No prvim sfinksom smatra se mačak koji se okotio prije gotovo pedeset godina u kanadskom Torontu. Roditelji su joj bili crna i bijela domaća mačka. Od onda se posebno uzgajaju, ponajviše za izložbe. Neki kažu da sfinksi nalikuju na spoj E.T.-ja i gremlina. Zbog svoje jedinstvenosti cijena ove mace, koja živi između devet i petnaest godina, može doseći čak i 25.000 kuna.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare