To je to što me zanima!

Djeca diljem svijeta će 21. ožujka mjeriti opseg Zemlje

Eratosten iz Kirene otac je geografije. Prije više od dvije tisuće godina on je uspio izmjeriti opseg Zemlje uz pomoć štapa i sunca. Možete li vi to ponoviti?
Vidi originalni članak

Eratosten iz Kirene, grčki učenjak iz helenističkoga razdoblja, smatra se „ocem geografije” premda je autor i mnogih radova iz astronomije, matematike, filozofije, književnosti i etike.

Više je razloga za to: njegovo glavno djelo, opis tada poznatih zemalja, naslovljeno je Geografija. Izmjerio je nagib ekliptike s pogreškom kuta od samo 7', načinio kartu plovnog puta Nila sve do današnjega Kartuma u Sudanu te kartu cijeloga tadašnjeg poznatog svijeta, izmjerio udaljenost od Zemlje do Mjeseca i od Zemlje do Sunca, odredio duljinu dana i trajanje godine... Nije nikakvo čudo što ga smatraju jednim od posljednjih velikih umova klasičnoga doba.

Na Školskom portalu doznajte kako je izmjerio opseg Zemlje samo uz pomoć štapa!

Uključite se u Eratostenov pokus

Da je taj glasoviti pokus aktualan i danas, dokazuje poziv iz Eratosten pokusa (Eratosthenes Experiment), sastavnog dijela projekta Open Discovery Space.

 Poziv je to upućen učenicima i učiteljima neka izmjere opseg Zemlje onako kako je to učinio Eratosten prije više od dva tisućljeća. 

Ukratko, u petak, 21. ožujka, za proljetne ravnodnevice, mnoge će škole diljem svijeta izmjeriti opseg Zemlje točno u 12 sati, 32 minute i 24 sekunde (prema mjesnom vremenu), kada je Sunce u pogodnu položaju, s pomoću jednostavnog štapa dugog jedan metar. 

Dosad su u mjerenje uključene škole iz 13 zemalja s triju kontinenata (Europe, Azije i Afrike), a među njima, barem zasad, nema hrvatskih škola.

Još uvijek nije kasno prijaviti se i sudjelovati u tom zanimljivu globalnom školskom događaju. Prijaviti se možete na OVOM LINKU

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare