To je to što me zanima!

Drvo i njegovi plodovi simboli su velike, nesretne ljubavi

Prema staroj legendi, prva je palma niknula u Polineziji, i to iz groba Aala koji je umro od tuge što nije mogao biti s voljenom Hinom
Vidi originalni članak

Prema staroj legendi, prva je palma niknula u Polineziji, i to iz groba Aala koji je umro od tuge što nije mogao biti s voljenom Hinom. Zato je stablo tako visoko jer predstavlja veliku, božansku, nemoguću ljubav, a sam plod, kokosov orah, podsjeća na Aala, kojega je Hina tako mogla gledati i nakon njegove smrti, a kojeg danas može vidjeti svatko tko oljušti kokos, što i nije baš najlakše. 

Potrebno je na vrhu zrelog, smeđeg kokosa pronaći tri mala udubljenja, koja predstavljaju Aalove oči i usne. Dvije od njih treba probiti i iz utrobe im pustiti bijeli sok, koji zovu i “napitkom života”, a koji su u 2. svjetskom ratu ubrizgavali dehidriranim vojnicima. Kad mlijeko iscuri, kokos treba postaviti vodoravno i čekićem ga udarati po sredini sve dok ne pukne čvrsta opna. Prepustite to radije roditeljima.

Vitko i lijepo tropsko drveće

Palme žive samoniklo u tropskim i suptropskim krajevima, a zbog svoje ljepote drugdje se uzgajaju kao ukrasne biljke. Mogu doseći i do 30 metara visine, a korijenje im može ići i do osam metara u dubinu.

Dobar je za jelo i za kremice

Mliječni napitak koji daju plodovi kokosa bogati su kalijem i mineralima, a svaki orah sadrži oko litru tog napitka. Tu je i mesna unutrašnjost koja se može koristiti na razne načine, često u prehrani i kozmetici.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare