To je to što me zanima!

Gljive koje svijetle u mraku: Lijepo izgledaju, ali su otrovne

Razmnožavaju se micelijima kao druge gljive, no nemaju potrebu za privlačenjem kukaca, pa se mnogi znanstvenici pitaju zbog čega zapravo gljiva svijetli
Vidi originalni članak

Na svijetu postoji 71 vrsta gljiva koje svijetle u mraku. One nisu mesožderke, ali otrovne su za ljude. Razmnožavaju se micelijima kao i sve druge gljive, no nemaju potrebu za privlačenjem kukaca, pa se mnogi znanstvenici pitaju zbog čega zapravo gljiva svijetli. Vjeruju da stvara svjetlost na isti način kako to rade krijesnice - kroz spajanje kemijskih spojeva pod nazivom luviferini i kroz luciferaze. 


Fotografirali su razne primjerke gljiva - od onih koje imaju jedva mali sjaj pa sve do onih pored kojih se noću može čitati knjiga koliku svjetlost isijavaju. 
Ova gljiva poznata je kao Neonothopanus gardneri i može narasti do 7,5 centimetara. Ponekad je zovu “gljiva duh” zbog njezina jeziva zelenog izgleda.

Profesor biologije sa sveučilišta u San Franciscu, Dennis Desjardin, inspiriran Mozartovim “Requiemom”, nazvao je dvije vrste gljiva - Mycena luxaeterna (vječno svjetlo) i Mycena luxperpetua (trajno svjetlo).

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare