To je to što me zanima!

Grickalica bez koje je gledanje filmova nezamislivo

Davno prije mikrovalne pijesak se stavio iznad vatre i umiješala su se zrna kukuruza. Kad je pijesak bio dovoljno zagrijan, zrna bi počela ‘pucati’
Vidi originalni članak

Tko može zamisliti crtiće i filmove bez kokica? Kako se čini, ni stari astečki indijanci nisu mogli još prije 600 godina. 

Osim za hranu, koristili su ih i kao ukrase u kosi te ogrlicama tijekom ceremonija za bogove. Najstarije kokice ikad pronađene nalazile su se u pećini u Novome Meksiku. Smatra se da su stare oko 5600 godina. U grobnicama Perua arheolozi su pronašli zrna toliko dobro sačuvana da bi još mogla “puknuti”. 

Kokice u Americi su jako popularne. Ulični prodavači hodali su za ljudima u parkovima i sajmištima nudeći im ovu popularnu grickalicu. Na prvi Dan zahvalnosti američki Indijanaci su čak donijeli košaru punu kokica. Radili su ih tako da su nauljili cijeli kukuruz, stavili na štap iznad vatre i žvakali ispucala zrna.

Od kokica su znali raditi čak i juhu. Kad se zrno zagrije na temperaturu od oko 200 stupnjeva Celzijevih, voda koja se nalazi unutar zrna pretvara se u paru. Zbog pritiska uzrokavanog parom kokice “eksplodiraju”. Kokica ima raznoraznih - slanih, s maslacom, sirom, pa čak i slatkih.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare