To je to što me zanima!

Gusjenica iz 'Alise u zemlji čudesa' stvarno postoji

'Manduca sexta' ne puši cigarete, ali jede lišće duhana od kojeg se prave cigarete. Duhan je pun tvari koja se zove nikotin i koja je gusjenici glavno oružje
Vidi originalni članak

Ako ste čitali priču Lewisa Carolla 'Alisa u zemlji čudesa' ili gledali Disneyev crtani film snimljen prema toj priči, sigurno se sijećate gusjenice koja je pušila.

U stvarnosti, postoji gusjenica koja se službeno zove 'Manduca sexta'. Ona ne puši cigarete, ali jede lišće duhana od kojeg se prave cigarete. Duhan je pun tvari koja se zove nikotin. Njega gusjenica izbacuje kroz sitne otvore na tijelu kako bi otjerala neprijatelje - paukove.

Nikotin je jako štetan za ljude, no ne i za ove životinje koji se na prvi tren čine nježnima. Zbog određenog gena, gusjenice su nekoliko stotina puta otpornije na nikotin od ljudi. 

Eksperiment

Na snimci možete prvo vidjeti kako pauk napada gusjenicu koja se hranila duhanom. Pauk brzo odustaje kad gusjenica kroz pore ispusti nikotin. 

Međutim, gusjenicu koja je jela genetski modificirani duhan (druga po redu na snimci) i ona koja je jela biljku koja uopće ne sadrži nikotin (treća po redu), pauci su jako brzo ubili.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare