To je to što me zanima!

Guske i patke žive na svim kontinentima, osim na jednom

Patke, guske i labudovi porodica su ptica iz reda patkarica. Građom tijela vrlo su slične, no labuda ćemo prepoznati po bijeloj boji perja i izduženom vratu
Vidi originalni članak

Baš svatko zna da se patke glasaju tipičnim “kvak”. No jeste li znali da samo ženke viču? Patak ne kvače. Gusak ima visok i pištav glas, a guska grub i pomalo neugodan koji podsjeća na krik. 

Patke, guske i labudovi porodica su ptica iz reda patkarica. Građom tijela vrlo su slične, no labuda ćemo prepoznati po bijeloj boji perja i izduženom vratu. Patkaricama su noge kratke pa se dok hodaju - gegaju. Kljunovi su divljim patkama žuti, kao i domaćim bijelim guskama. Patka je neugledna, a perje joj je smeđe, dok su mužjaci ljepotani sjajno zelene glave s bijelim okovratnikom i žutim kljunom. Rep patka je bjelkaste boje, a srednja pera repa su crne boje. 

Divlje guske imaju sivo perje. I patke i guske u divljini obično žive kraj jezera, bara ili neke druge vode, a zimi i na obali mora. Patke su odlične plivačice i na obalama provode puno vremena. Guske su pak izvrsne letačice s kratkim i šiljatim krilima. Vid i sluh su im izrazito oštri. Guske su malo veće od patki i biljojedi su, dok su patke svejedi. 

Dreamstime
Guske su bijele i izravni su potomci sive guske (desno), a domaće patke su manje od gusaka, imaju šire tijelo i plosnate kljunove

I dok domaće guske i patke samo šeću dvorištem i nesu jaja, divlje se sele dva puta na godinu. Kad lete u jatu, obično su u formaciji slova V. Lete brzinom od 45 do 50 kilometara na sat, a mogu prijeći i 2000 kilometara.

I patke i guske žive u divljini blizu močvara

Patke i guske imaju dugačke i spljoštene kljunove, a za plivanje su opremljene perajama i vodootpornim perjem. Održavaju ga glatkim tako što luče mast iz posebne žlijezde koja se nalazi na korijenu repa pa voda klizi s njih. Patke u divljini gnijezda grade u močvarnim područjima pa ih nazivaju i močvarice.

Dreamstime


Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare