To je to što me zanima!

Ispekao vlastiti dom: Arhitekt stanuje u kući od gline

Arhitekt Octavio Mendoza je na kući radio punih 14 godina. Unutrašnjost je veoma zanimljiva jer su i kuhinja i sve druge prostorije također od gline
Vidi originalni članak

Arhitekt Octavio Mendoza (64) doslovno je ispekao kuću u kojoj živi. Izgradio ju je od gline koja se 'peče' na suncu. Smještena je u planinskom selu u južnoameričkoj državi Kolumbiji, a mještani ju nazivaju i 'kućom obitelji Kremenko'. 

Izvana izgleda kao veliki nasip od gline i nimalo ne podsjeća na kuću. Unutrašnjost je veoma zanimljiva jer su i kuhinja i sve druge prostorije također od gline. Hodnici i zidovi prostorija nisu pravilni, kao što smo navikli, već su zakrivljeni pa unutrašnjost podsjeća na neku vrstu spilje.

Octavio je na kući radio punih 14 godina, a svoj neobičan dom zove 'projektom života' kojim je želio dokazati da se od tla može napraviti useljiva nastamba korištenjem prirodnih materijala.

Idi na 24sata

Komentari 3

  • PrijebnikKurac 27.04.2014.

    Nedavno sam gledao na BBC interseantan projekat dvorac vise od 900m2 na 4 etaze od gline i slame, vanski i nosivi zidovi pola metra debeli, fantasticno, ilovaca, slama i drvo, te prozori standardni, kolanade stupova i lukovi sve od ilovace.

  • pinökio-wien 27.04.2014.

    Sta mi pomazu ideje kad za ovo nebih NIKADA dobio gradjevinsku... :-(

  • Gibbs 27.04.2014.

    ovo je bolje i od moje gitare :)))

Komentiraj...
Vidi sve komentare