To je to što me zanima!

Jeste li znali?

Kako su nastale palačinke? Zašto lučimo slinu? Što je poljički soparnik? Mi vam dajemo odgovore na ova pitanja
Vidi originalni članak

Kako su nastale palačinke?

Jeli su ih još stari Grci i Rimljani, a zvali su ih Alita Dolcia (nešto slatko). Ali ova jednostavna slastica nije izgledala kao danas, nego je bila mješavina omleta od jaja i pogačica, nešto kao današnje vafle. Dodavali su im voće, lješnjake i med, a u slanoj varijanti sir, ribu i meso.

Slina štiti naše zubiće

Dnevno se izluči do jedne i pol litre sline. Slina podmazuje zube kako se ne bi oštetili kod zagriza pa milimetarski sloj sline obavija cijelu usnu šupljinu. Sastavljena je od 98 posto vode i dva posto aktivnih tvari. Sadrži enzime i minerale koji štite zube od bakterija.

Poljički soparnik

Poljički soparnik je tanka pogača od beskvasna tijesta s blitvom, maslinovim uljem i češnjakom. Peče se na otvorenom kamenom ognjištu. Danas je specijalitet, a nekad je bilo sirotinjsko jelo Dalmatinske zagore.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare