To je to što me zanima!

Kampiranje: Obiteljski odmor i avantura u prirodi

Lijepo je biti u dodiru s prirodom nakon što većinu godine živimo u stanovima i kućama. Idealan je obiteljski odmor u proljeće i ljeto
Vidi originalni članak

Za vrućih ljetnih mjeseci boravak u prirodi i spavanje pod otvorenim nebom ili laganim šatorom može biti idealan odmor. Zato ljudi odlaze na kampiranje ili logorovanje koje, osim odmora, može biti i avantura jer donosi mogućnost planinarenja, posjeta špiljama, biciklizma, plivanja, ribarenja, ali i drugih zabavnih aktivnosti. 

Kampira se u šatorima ili kamp kućicama i ta aktivnost nije samo za avanturiste ili ljetne mjesece. Kampiranje nije nekomotno, a još manje opasno. Treba se samo dobro opremiti i informirati te predvidjeti sve situacije i vremenske uvjete. U Hrvatskoj se kampira uz jadransku obalu u organiziranim kampovima, u pravilu s mnogo drveća kako šatori cijeli dan ne bi bili na jakom suncu. 

Ali nije neobično ni kampiranje u divljini, primjerice u Lici ili Gorskom Kotaru. Kad se postavlja šator, obavezno je smjestiti ga na suho i zaklonjeno mjesto podalje od korita rijeke i vodenih tokova, a svakako se mora pribiti klinovima u zemlju da ne bi odletio. Kampiranje je mnogo jednostavnije ako imate kampersku opremu - madrac na napuhavanje, vreću za spavanje, pokretno kuhalo i kanistre s vodom za tuširanje. 

Dobro dođe i sjekirica, džepni nožić te sredstva za zaštitu od insekata, mapa, kompas, pribor prve pomoći i upaljač. Dok kampirate, treba čuvati prirodu i ne ostavljati smeće te paziti kako ne biste slučajno izazvali požar.

Pazite kad palite vatru

Osim zabavnih igara u prirodi, na kampiranju se može zapaliti i logorska vatra, ali samo na otvorenoj livadi ili proplanku. Kampiranje nije opasno niti je neudobno.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare