To je to što me zanima!

Legenda o uskršnjem zeki potječe iz davne prošlosti

Početkom proljeća, kad su dani i noći otprilike jednake duljine, zec je bio povezan sa slavljem u čast Mjeseca, a jaje sa slavljem u čast Sunca
Vidi originalni članak

Izvorni uskrsni zec je najvjerojatnije povezan s festivalom povodom ekvinocija, odnosno početka proljeća i proljetne ravnodnevnice. Saksonska plemena koja su u davnoj prošlost naselila današnju Englesku, posvetila su mjesec travanj slavi božice proljeća i plodnosti koju su nazivali Eastre (na en Easter = Uskrs). Eastriena sveta životinja bila je zec jer je ta životinja jedan od najčešćih simbola plodnosti i novog rađanja.

Jaja su dugo bila povezivana s plodnošću i proljetnim proslavama pa se precizno niti ne mogu odrediti korijeni ovakvih običaja. Neki povjesničari vjeruju da spajanje zeca i jaja za uskrsne praznike potječe s početka nove ere. Početkom proljeća, kad su dani i noći otprilike  jednake duljine, zec je bio povezan sa slavljem u čast Mjeseca, a jaje sa slavljem u čast Sunca.

Povijesni zapis o zecu i jajima pojavljuje se početkom 16. stoljeća, u Njemačkoj gdje su djeca iščekivala dolazak "Oschter Haws-a", odnosno zeca koji na uskrsno jutro ostavlja obojena jaja u gnijezdima. Ovaj njemački običaj prenesen je u Ameriku početkom 19. stoljeća. Vjerojatno su ga donijeli njemački doseljenici, od kojih su se mnogi nastanili u američkoj državi Pennsylvaniji.


Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare