To je to što me zanima!

Mislili ste da nojevi guraju glavu u pijesak? To nije istina

Kada jedu, nojevi daju prednost hrani koju mogu naći na tlu. Kada sagnu glavu ona je skrivena u travi pa se čini da su je zabili u pijesak, ali to nije istina
Vidi originalni članak

Nojevi su najveće živuće ptice na Zemlji, a žive u Africi. Prije su živjeli i u Aziji, ali tamo ih više nema jer su istrijebljeni na mnogim područjima na kojima su prije živjeli. 

Mužjaci su visoki gotovo tri metra, mogu narasti do 275 centimetara, a mogu biti teški i do 150 kilograma. Ženke su manje i visoke do 190 centimetara i teške do sto kilograma. 

Imaju dugačak vrat i malenu glavu

Poznati su po svom dugačkom vratu i glavi koja je u odnosu na tijelo malena. Iako imaju jako velika krila, ona kod noja nisu prilagođena letenju. Pretežak je da bi poletio, pa se pomoću krila udvara i održava ravnotežu dok trči. 

Vole živjeti u okolišu s niskom travom pa ih se može naći u pustinjama i savanama. Više stotina nojeva koji su pobjegli s farmi živi u Australiji. 

Kada su u opasnosti - pobjegnu

Hrane se biljkama i samo ponekad kukcima i manjim životinjama. Iako se vjeruje da nojevi kada su u opasnosti guraju glavu u pijesak, to nije točno. Naime dok se hrane daju prednost hrani koju mogu pokupiti s tla. Osim toga gutaju i zrna pijeska koja im poboljšavaju prehranu. Dok se hrane glava im je skrivena u travi pa se čini kao da su zabili glavu u pijesak, ali to nije točno. S obzirom da su jako brzi, nojevi u slučaju opasnosti jednostavno bježe. 

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare