To je to što me zanima!

Morala glumiti da je dječak da se može baviti sportom

ada je bila dijete, Maria se morala pretvarati da je dječak kako bi igrala skvoš jer je živjela u konzervativnom Pakistanu gdje nije poželjno da se djevojčice bave sportom
Vidi originalni članak

Zamislite da vam netko ne dopušta da se bavite sportom samo zato što ste djevojčica!

Takvo nešto je bila stvarnost za Mariu Toorpakai Wazir, igračicu skvoša iz Pakistana.

Kada je bila dijete, Maria se morala pretvarati da je dječak kako bi igrala, a morala je i pobjeći iz zemlje kada su joj počeli prijetiti ljudi kojima se nije svidio njezin hobi. 

Maria će uskoro napuniti 23 godine, a trenutno je 53. igračica skvoša na svijetu. Jedna je od tri žene iz Pakistana koje su u top 200. 

Dok je bila dijete natjecala se kao dječak jer u Pakistanu, konzervativnoj zemlji, nije bilo poželjno da se djevojčica bavi sportom. Kada je napunila 16 godina od Marie su tražili da donese rodni list i tada se otkrilo da je djevojčica. Postala je predmet uznemiravanja i zlostavljanja. Osim toga, kao djevojčica nije smjela igrati bez vela, a ona je to radila jer se predstavljala kao dječak. Zbog toga su i ona i njezina obitelj dobivali prijetnje. 

Iako joj je njezin klub ponudio zaštitu, odlučila je da je najsigurnije da napusti zemlju. Danas živi i trenira u Torontu u Kanadi

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare