To je to što me zanima!

Morski tuljan ili lav? Nauči ih razlikovati

Simpatični sisavci koji u ZOO vrtovima skakuću oko dresera na stražnjim perajama i žicaju ribe, zapravo su morski lavovi. Tuljani nisu baš toliko društveni
Vidi originalni članak

Velike oči, zgodan brk, čunjasto tijelo - to je tuljan, naravno!

No mnogi će se prevariti. Simpatični sisavci koji u ZOO vrtovima skakuću oko dresera na stražnjim perajama i žicaju ribe, zapravo su morski lavovi.

Ove dvije životinje, iako na prvi pogled slične, zapravo su jako različite. Morski lavovi glasno 'laju', a tuljani su tiši. Tuljani su zbog debeljuškasta tijela i kratkih prednjih peraja puno bolje prilagođeni životu u vodi. Manje su društveni od morskih lavova. Jednom godišnje izlaze na kopno da bi pronašli nekoga s kim će imati mlade, a ostalo vrijeme provode sami plivajući. Mogu čak spavati na površini vode. 

A morske lavove često možemo vidjeti u velikim grupama od čak 1500 članova. Golemo društvo uživa u zajedničkom valjanju na suncu i izležavanju u kojem su toliko isprepleteni da se izdaleka ne zna gdje počinje jedan, a završava drugi. 

Rođaci ove dvojice su i morževi, ali njih je lako razlikovati zbog velikih kljova. 

U tuljane spada i sredozemna medvjedica koja živi oko Pule. Jedna je od najugroženijih sisavaca na svijetu i najrjeđi perajar. 

Tuljani imaju kraće peraje s kandžama

- imaju rupu na mjestu uha
- kratke i dlakave prednje peraje s kandžama
- po tlu se kreću na trbuhu
- imaju uvijene brkove

Morski lavovi imaju uši i duge peraje

- imaju vidljivu ušnu školjku
- imaju duge prednje peraje bez dlaka
- stražnje peraje služe im kao noge (podvijaju ih pod sebe)
- imaju duge, ravne brkove

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare