To je to što me zanima!

Morski zmaj: Jedina životinja koja se skriva kretanjem

Amblem Južne Australije napravljen je po njima. Jedine su životinje koje se skrivaju kretnjama
Vidi originalni članak

Lisnati morski zmajevi dobili su ime po zmaju iz kineske mitologije i jedni su od najljepših riba u oceanima. Spadaju u istu skupinu kao morski konjici i endemska su vrsta koja obitava u vodama istočne i južne Australije. Narastu do najviše 35 centimetara, a omiljena hrana su im Mysid škampi, mali rakovi i planktoni koje usisavaju svojom njuškom, sličnoj duguljastoj cijevi.

Lisnati morski zmajevi jedine su životinje koje se skrivaju dok se kreću. Zahvaljujući svojim lelujavim “listićima”, kamufliraju se u alge oponašajući njihovo ljuljuškanje i plivajući zadržavaju iluziju da su plutajuća alga.

Lisnati nastavci služe isključivo za skrivanje, a kreću se pomoću sićušnih prozirnih peraja na leđima i sa strane vrata. Vanjska površina tijela tvrda im je poput oklopa. Nemaju otrov, nemaju usta, a nisu ni brzi, pa su tako usavršili stapanje s okolišem kako bi se sakrili od brojnih opasnosti. Morski zmajevi znaju boraviti na istome mjestu čak i do 68 sati.

Zaštićeni su kao vrsta od '90-ih godina

Ronioci često traže zmajeve kako bi ih uzeli doma kao ljubimce. Zagađenje i gubitak staništa također su značajno smanjili njihov broj pa su pod zaštitom australske vlade.

Majstori skrivanja laki su plijen dok su mali

Mogu pomicati jedno oko neovisno o drugome kako bi pratili kretanje svega oko sebe, a da ne odaju svoju prisutnost. Ipak, samo 1 od 20 doživi odraslu dob jer su lak plijen rakovima i ribama.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare