To je to što me zanima!

Najpoznatija i najteža utrka pasa za vuču saonica

Aljaški Iditarod je najpoznatija svjetska utrka pasa za vuču saonica. Ne postoji sportsko natjecanje koj se odvija pod težim uvjetima – 1.800 km na - 50 stupnjeva
Vidi originalni članak

Aljaški Iditarod je najpoznatija svjetska utrka pasa za vuču saonica. Nema sportskog natjecanja pod težim uvjetima – 1.800 kilometara na minus 50 stupnjeva na mjestima i do minus 70. Snježne oluje vidljivost spuštaju na nulu. Deset, dvanaest dana bez sna. Za pobjedu morate biti životinja. Zapravo, većina pobjednika to jest.

Ceremonijalni start je bio u subotu u Anchorageu, a prava utrka počinje 577 kilometara sjevernije, u ponedjeljak u Fairbanksu.

Ove godine utrka je suočena s novim problemom - globalnim zatopljenjem. Čak i u Arktičkom krugu postaje sve toplije i, koliko god to nemoguće zvučalo, i Aljaska ostaje bez snijega.  Ovo je druga godina zaredom da se utrka pomiče sjevernije u potrazi za snijegom.

Prvi službeni Iditarod održan je 1973. godine, ali tradicija je puno dulja. Utrkom se slavi događaj iz 1925. kada je 'štafetnom jurnjavom' psećih saonica uzduž Aljaske gradić Nome spašen od epidemije difterije. Dvadeset saonica sa 150 pasa pet i pol dana je sa spasonosnim lijekom jurilo do izoliranih mještana. Balto, vodeći pas u zaprezi na posljednjoj dionici puta na Aljasci i danas je slavan.

Idi na 24sata

Komentari 1

  • annie7 10.03.2015.

    kako su slatki!!!

Komentiraj...
Vidi sve komentare