To je to što me zanima!

Naučite se snaći u prostoru pomoću znakova u prirodi

Pri snalaženju u prirodi koristimo kompas, sunce, neke pojave i planinarske znakove. 'Orijentirati' dolazi od francuskog orienter, što znači smjer prema istoku
Vidi originalni članak

Odrediti gdje se nalazite u prirodi može biti lako čitate li planinarske oznake. Ako ih nema, orijentirati se možemo u odnosu na sjever i ostale strane svijeta. Riječ orijentirati dolazi od francuskog orienter, a to znači smjer prema istoku. Kompas, navigacijski uređaj, uvijek će nam pokazati sjever svojom pokretnom magnetnom iglom. Strane svijeta možemo odrediti i prema nekim znacima u prirodi, ali ne s potpunom sigurnošću. Primjerice, sjever možemo odrediti po panjevima s godovima užima na sjevernoj strani, mahovini ili kori stabla koja je na tom dijelu stabla hrapavija i tamnija te često i puna gljivica. 

Položaj Sunca na nebu može se koristiti i za orijentaciju ako nam je doba dana približno poznato. Ujutro se nalazi na istoku i nastavlja se kretati prema gore. Zatim se spušta i zalazi približno na zapadu (točno na istoku ili zapadu samo tijekom ravnodnevice). U podne, tijekom ravnodnevice, Sunce se nalazi na jugu. 

Markacije

Okrugle ucrtane markacije su glavni znak koji planinarima pokazuje pravi put kroz šumu. Postavljaju se na drveću, kamenju ili stupovima. Strelica označava da put naglo mijenja smjer, dok je slovo kratica za trasu obilaznice.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare