To je to što me zanima!

Niagarini slapovi toliko su moćni da i tlo podrhtava

Preko vrlo bučnih slapova, koje su američki starosjedioci nazivali i “voda koja grmi”, prelije se gotovo 170 milijuna litara vode u sekundi
Vidi originalni članak

Tri su vodopada rijeke Niagare koji se strovaljuju u dubinu s nešto više od 50 metara. Rijeka duga 58 km spaja dva jezera - Erie i Ontario, a slapovi su na granici SAD-a i Kanade. 

Preko vrlo bučnih slapova, koje su američki starosjedioci nazivali i “voda koja grmi”, prelije se gotovo 170 milijuna litara vode u sekundi. Od goleme količine vode koja pljuska u podnožju slapa stvara se maglica koja oduševljava turiste. U spektakularnom prizoru najviše uživaju s turističkih brodića. 

Američki brod zove se Maid of the Mist i turisti dobiju plave kabanice, dok ovi koji kreću s kanadske strane imaju zelene kabanice i voze se na brodu Hornblower. Zvuk rijeke čuje se izdaleka, a pored slapova se osjeti lagano podrhtavanje tla. 

Zimi se slapovi mogu i zalediti. Tako je bilo i ovog siječnja. U blizini se nalazi kip Nikole Tesle koji je zaslužan za gradnju prve hidroelektrane 893. godine.


Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare