To je to što me zanima!

Oružje za more: Rječanin Ivan Lupis izumio je prvi torpedo

Ivan je rođen u Rijeci davne 1813. godine. Bio je pomorski časnik u austro-ugarskoj mornarici. Zaslužan je za izum prvog torpeda, oružja za pomorske bitke
Vidi originalni članak

Giovanni Biagio Luppis, poznatiji kao Ivan Lupis ili Ivan Blaž Lupis Vukić, izumio je torpedo.

Ivan je rođen u Rijeci davne 1813. godine. Bio je pomorski časnik u austro-ugarskoj mornarici. 

Kad je imao 46 godina izmuo je i sagradio prvi torpedo kojeg je kasnije usavršio uz pomoć britanskog inženjera Roberta Whiteheada i još par ljudi.

Torpedo je podvodno oružje kojim se uništavaju brodovi i druga plovila, a ispaljuje se iz brodova, podmornica, iz aviona, helikoptera... Svoju verziju Ivan je nazvao 'Spasilac obale'. Bilo je to izduženo plovilo napunjeno eksplozivom, sa staklenim jedrima kako bi se teže uočilo, kojim se upravljalo sa obale. 

Nakon što se udružio s Whiteheadom, novi, bolji torpedo nazvali su 'Minenschiff' što znači brod-mina. Dosezao je udaljenost od oko 900 metara i putovao je brzinom od devet čvorova.

 Ivan Lupis zaslužan je i za pokretanje drugih izuma kao što su žiroskop, dubinomjer te kompresor zraka koji se služio za pokretanje torpeda.

Ako želiš saznati više o najvećim hrvatskim izumiteljima i izumima klikni OVDJE!

Idi na 24sata

Komentari 3

  • F43LE 09.08.2013.

    crazy da torpeda nisu postojala podmornice nikada niti ne bi postojale zato sto u vrijeme 1 sv. rata nisu postojala rakete i druge stvari koje danas podmornice nose.

  • crazy mind 08.08.2013.

    zasto bi se grad rijeka obogatio izumom casnika austrougarske vojske? podmornice nose i razno drugo noruzanje osim torpeda tako da vjerujem da bi one postojale cak i da torpedo nije izumljen iako bi bile manje ucinkovite u direktnom sukobu.

  • vbuhac2 08.08.2013.

    Grad Rijeka je time promijenila- povijest svijetskog pomorskog ratovanja.Da nije tog riječanina ne bi postojale niti- podmornice one ogromne ruske i američke.(jer nebi imale čime napadati na brodove).a na kraju se grad rijeka- nije time obogatio.

Komentiraj...
Vidi sve komentare