To je to što me zanima!

Ovaj cvijet zna kakvo će biti vrijeme, a liječi i probleme kože

Rabili su ga još stari Egipćani i iz Egipta je prenesen u Europu. Rimljani su vjerovali da cvjeta svakog mjeseca, pa su ga nazvali Calendula
Vidi originalni članak

Među domaćim ljekovitim biljkama, neven (Calendula officinalis) zauzima posebno mjesto. Rabili su ga još stari Egipćani i iz Egipta je prenesen u Europu. Rimljani su vjerovali da cvjeta svakog mjeseca, pa su ga nazvali Calendula. Taj naziv potječe od latinske riječi kalende što znači  prvi dan u mjesecu. 

Iako je jednogodišnja biljka, neven se sam pobrinuo za svoju dugovječnost. Kad procvjeta, njegovi cvjetovi sami raspršuju svoje sjeme. Zahvaljujući karakterističnu mirisu, cvjetovi nevena imaju moć rastjerivanja kukaca i biljnih štetočina. Zbog toga se ta biljka često i sadi u vrtovima. Neven je i prilično pouzdan prognostičar vremenskih prilika. Ako se njegovi cvjetovi ne otvore poslije sedam sati ujutro, toga će dana vrlo vjerojatno padati kiša.

Obilježja

Jednogodišnja je biljka dlakave i razgranate stabljike. Raste u visinu od 30 do 60 cm. Listovi su dlakavi i izmjenično raspoređeni. Cvjetovi su žuto-narančaste boje, promjera od 2 do 5 cm. Cvate od proljeća do jeseni, a u primorju i cijelu godinu. Za neven se smatra da je mediteranska biljka, ali je rasprostranjen i po cijeloj Europi. Raste i uzgaja se u vrtovima, a samonikao se može pronaći uz putove i plotove.

Neven kao lijek

Kao lijek se upotrebljavaju uglavnom cvjetovi koji se skupljaju i suše na propuhu, u tankom sloju i na temperaturi do 35 °C. Smatra se gotovo jedinstvenim sredstvom za rješavanje kožnih problema. Njegove su latice najvrednije jer sadržavaju velike količine eteričnih ulja, tanine, šećere, likopen i proteine. Sadržavaju i pigmente karotenoide koji cvjetovima daju divnu zlatnožutu ili jarko narančastu boju.

Na Školskom portalu možete saznati kako da sami napravite nevenovu kremu

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare