To je to što me zanima!

Parkour - vratolomije za koje su potrebni rad i disciplina

Vanjska manifestacija parkoura jesu “vratolomije” kojima traceuri stižu od točke A do točke B. Ti mladići i djevojke uče kako tu vještinu primijeniti na životne prepreke
Vidi originalni članak

Disciplina i samopouzdanje najvažniji su aspekti bavljenje parkourom. Vanjska manifestacija parkoura jesu “vratolomije” kojima traceuri stižu od točke A do točke B. Ispod površine ti mladići i djevojke uče kako istu vještinu primijeniti na životne prepreke.

- Naš cilj jest mlađe članove poučiti kako tu istu hrabrost i samopouzdanje koristiti u svakodnevnom životu - kaže Dino Bogovac (21) iz Parkour Teama Split. Dino se u parkour zaljubio pogledavši film “Yamakasi”. Skakutao je naokolo s prijateljima dok nisu shvatili da je u pitanju ozbiljna disciplina. 

Osnovali su udrugu kroz koju je zadnjih nekoliko godina prošlo više od 300 ljudi. Treniraju svake subote, no ne postoji službeno natjecanje u parkouru. Akrobacije koje traceuri izvode izgledaju riskantno i opasno. No Dino kaže kako su teške ozljede dosta rijetke. Jedno od važnijih pravila jest ne pokušavati nešto ako nisi 100 posto siguran u sebe. 

Dobna granica za ulazak u udrugu je 14 godina jer se od novaka očekuje zreo pristup. Bartul (12) najmlađi je član Parkour Teama Split i iznimka od pravila. Momčić je već trenirao gimnastiku i capoeiru s kojima je stekao disciplinu i zrelost. Mama i tata su ga podržali u bavljenju parkourom, pa im subotom ne treba lagati da ide kod prijatelja.

- Super su mi ovi treninzi. Ispunjavaju me pozitivnom energijom i osjećajem postignuća - kaže Bartul.

Nažalost, njegove akrobacije još nisu privukle interes suprotnog spola. Cure, priznaje i Dino, pokazuju znatno slabiji interes za bavljenje ovom disciplinom. Irma (15) prošle subote došla je na svoj prvi trening. Nimalo joj ne smeta muški harem jer su momci redom susretljivi i ljubazni.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare