To je to što me zanima!

Prva hidroelektrana u Europi izgrađena je kod Šibenika

Sagrađena je davne 1895. godine, a u pogon je puštena 28. kolovoza. Ideja o gradnji pripada Marku Šupuku koji je bio sin tadašnjeg šibenskog gradonačelnika
Vidi originalni članak

Hidroelektrana Jaruga najstarija je hidroelektrana u Europi i druga najstarija na svijetu. Sagradili su je na rijeci Krki, ispod slapa Skradinskog buka. 

Sagrađena je davne 1895. godine, a u pogon je puštena 28. kolovoza. Samo tri dana prije u rad je puštena prva hidroelektrana na slapovima Niagare. 

Ideja o gradnji Jaruge pripada Marku Šupuku. Njegov otac bio je tadašnji gradonačelnik Šibenika. 

Gradnjom Jaruge Šibenik je postao prvi grad u Europi s višefaznim izmjeničnim sustavom. Taj sustav opskrbljivao je 320 svjetiljki u gradu,a a dalekovod je bio dug 11 kilometara. 

Hidroelektrana Jaruga radila je dvadeset godina, a onda je u njezinoj blizini izgrađena druga hidroelektrana koja je dobila ime Jaruga 2. Prva hidroelektrana zbog toga je dobila ime Jaruga 1. 

Idi na 24sata

Komentari 2

  • KrečkoZabojati 05.08.2013.

    Obrisali ste mi komentar zbog kršenja pravila 7, a niste omogućili prijavu ispravka članka na uobičajen način... To vam baš i nije u redu, ali bar ste naslov ispravili...

  • KrečkoZabojati 05.08.2013.

    Poštovani, Vaš komentar prekršio je pravilo broj 7 naših pravila komentiranja. Za ovaj prekršaj sankcija je lakša opomena. Trenutno imate 1 laku opomenu i 0 težih opomena u posljednjih tjedan dana. Ako sakupite tri, vaš korisnički račun bit će privremeno blokiran.

Komentiraj...
Vidi sve komentare