To je to što me zanima!

Rodama Malenoj i Klepetanu podigli spomenik u Sl. Brodu

Kada rodan Klepetan na jesen ode na dalek put sve do Južnoafričke Republike, Malena ostaje u slavonskom gnijezdu i strpljivo čeka njihov sljedeći susret
Vidi originalni članak

Kad je rodi Malenoj metak talijanskih lovaca prije 20 godina slomio krila, brigu o njoj preuzeo je bivši domar osnovne škole Stjepan Vokić. Umirovljenik iz Brodske Varoši kraj Slavonskog Broda i ranjena ptica svakog ožujka, već 10-ak godina, čekaju zaljubljenog mužjaka Klepetana koji zbog Malene preleti 20-ak tisuća kilometara. 

Par je i ovog proljeća dobio mladunce, a dosad je u svijet otišlo njihovih 40-ak ptića. Kad Klepetan na jesen ode na dalek put sve do Južnoafričke Republike, Malena ostaje u slavonskom gnijezdu i strpljivo čeka njihov sljedeći susret.

 Dirljiva priča zaljubljenih roda koju godinama prati cijeli svijet potaknula je članove Udruge sveti Antun iz Batrine kraj Nove Gradiške da im naprave spomenik. Gradit će se pet metara visoka maketa bijele rode koja bi trebala postati turistička atrakcija ovoga grada na Savi. No Stjepanu treba pomoć jer mu Grad Slavonski Brod ne pomaže pa sam hrani rode. Često odvaja hranu od svojih usta kako bi one imale što jesti.

Malena i Klepetan imaju i svoju grupu na Facebooku. Slično utočište postoji još samo u Nürnbergu u Njemačkoj.


Idi na 24sata

Komentari 1

  • fiore 23.12.2013.

    koja lijepa priča među životinjama (rodama),koje jedva čekaju da se klepetan vrati svojoj dragoj! fascinira kako prošle godine kad se malenoj drugi "rodan"-približio,ona nije htijela ni da čuje za njega,jer je čekala svog dragog da se vrati sa dalekog puta!svaka čast i gospodinu koji je svoj život podredio rodama!sl.brod bi trebao pomoći oko hrane,jer ipak su te rode postale simbol toga grada!

Komentiraj...
Vidi sve komentare