To je to što me zanima!

Slavna Coca-Cola dobila patent prije 122 godine

Popularni napitak s okusom karamele koji je osvojio svijet stvoren je u Atlanti, Georgia, a kreirao ga je lokalni kemičar dr. John Stith Pemberton
Vidi originalni članak

Na današnji dan prije točno 122 godine Coca-Cola je prvi put registrirana pri američkom Uredu za patente. 

Popularni napitak s okusom karamele koji je osvojio svijet stvoren je u Atlanti, Georgia, a kreirao ga je lokalni kemičar dr. John Stith Pemberton. Proizveo je sirup koji će kasnije postati Coca-Cola. Na testiranje je sirup nosio u staklenci. Ispitivači njegova sirupa ocijenili su ga odličnim te ga stavili u prodaju za cijenu od pet centi po čaši. 

Nakon što mu je patent odobren, otvorena je i prva tvornica koja je po njegovoj recepturi sirup počela masovno proizvoditi. 

A što je patent?

Patent je isprava ili dokument kojim se zaštićuje isključivo pravo iskorištavanja nekog izuma. Određeni izum prolazi kroz proces prijave i priznanja patenta te dobiva patentnu zaštitu. Patent osigurava vlasniku isključivo pravo na izradu, korištenje, stavljanje u promet ili prodaju izuma koji je zaštićen patentom.

Patent je zapravo vlasništvo čiju uporabu vlasnik može dopustiti drugim osobama na određeno vrijeme tako što im daje licencu, a može ga i u potpunosti prenijeti na druge osobe. 

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare