To je to što me zanima!

Silicijska dolina: Mali prostor za puno pametnih ljudi

U Kaliforniji su se na malom prostoru nagurale tisuće tvrtki, 30-ak fakulteta i puno pametnih ljudi
Vidi originalni članak

Mjesto na kojem su s radom počele gotovo sve američke informatičke tvrtke, poput Microsofta, Applea, Googlea i Facebooka. Raj u kojem su izumili iPad, tablet, iPhone i igraće konzole zove se Sillicon Valley (Silicijska dolina). Ovaj naziv nikako ne znači silikonska dolina, već je naziv dobila prema silicijskom čipu koji je tamo izumljen. 

Nalazi se u SAD-u, u Južnoj Kaliforniji, kraj San Francisca. Sjedište je San Jose, najveći grad te doline, u kojoj je smješteno još 29 gradova. U San Joseu je registrirano više od 4000 izuma, po čemu je prvi u SAD-u. U dolini radi oko 250.000 informatičara. Od 20 najinovativnijih gradova SAD-a čak deset ih je u toj dolini. Ona je sinonim za tehnološki napredak. Naglo se počela razvijati početkom 20. stoljeća. Prve djelatnosti bile su vojna, televizijska i radioindustrija. Američka vojska ondje je imala laboratorije za istraživanja i razvoj novih tehnologija. Pojavom kompjutora naziv doline postao je sinonim za “high-tech” bazene u kojima se nalaze sjedišta i proizvodni pogoni mnogih proizvođača.

 Slična sjedišta razvila su se i drugdje u svijetu, ali dolina je ostala glavna. Amerikanci se hvale da je dolina najpoželjnija na svijetu za rad i život. Dolaze im mladi informatičari iz cijelog svijeta. Tamo se nalaze brojna sveučilišta, a svake godine pristiže mnogo mladih ljudi željnih znanja i posla. Prije 1971. zvala se Dolina radosti srca jer su na mjestu tvrtki prije bili mnogobrojni voćnjaci.

Google i Facebook promijenili svijet

Facebook je Mark Zuckerberg osnovao prije deset godina, a danas ima više od milijardu korisnika. Svaki dan se na toj mreži objavi više od 14 milijuna fotografija. Google je s radom počeo 2007. godine.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare