To je to što me zanima!

Sisavac s licem medvjedića: Ili pika se skriva u planinama

Ili pika prvi put je primijećena 1983. godine, sasvim slučajno, u planinama Tianshan u Kini. Od tada je uočeno tek 29 ovih preslatkih životinjica. Malo se zna o njima
Vidi originalni članak

Gotovo dva desetljeća maleni sisavac s licem plišanog medvjedića vješto izbjegava objektiv znatiželjnih znanstvenika.

Ili pika prvi put je, sasvim slučajno, primijećena 1983. godine u planinama Tianshan u Kini. Od tada je uočeno tek 29 ovih preslatkih životinjica ,a vrlo malo se zna o njihovom načinu života i ponašanju.

Prvi put kad je životinja uočena, bila je veličine 20 cm, s velikim ušima i nekoliko malIh smeđih mrlja na svom sivom krznu.

Poput ostalih Pika vrsta, pronađenih u Sjevernoj Americi, Ili pika živi na visokim nadmorskim visinama (od 2800-4100 metara), a uglavnom nastanjuje te se hrani raznim travama, ljekovitim biljem i ostalim planinskim biljkama. To je uglavnom dnevna vrsta životinje, ali mogu biti aktivne i noću.

Pika je vrlo osjetljiva na promjene u svojoj okolinu. Prema International Union for Conservation of Nature, pretpostavlja se da je 1990. godine bilo oko 2000 primjeraka ove vrste, ali da se taj broj smanjuje, zbog ispaše stoke, ali i onečišćenja zraka, koji pridonose padu broja jedinki. Tako se u Kini ova vrsta smatra ugroženom.


Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare