To je to što me zanima!

Složio Rubikovu kocku za 5,25 sekundi i oborio rekord

Collin Burns je Rubikovu kocku složio za svega 5,25 sekundi. Tako je preuzeo rekord Matsu Valku iz Nizozemske, kojemu je za slaganje trebalo 5,55 sekundi
Vidi originalni članak

Oboren je svjetski rekord u slaganju Rubikove kocke.

Tinejdžer Collin Burns, novi rekorder, Rubikovu je kocku složio za svega 5,25 sekundi. Tako je preuzeo rekord Matsu Valku iz Nizozemske, kojemu je za slaganje kocke 2013. godine trebalo 5,55 sekundi.

Kako je nastala Rubikova kocka

Rubikovu kocku, trodimenzionalnu slagalicu, izradio je 1974. mađarski kipar i arhitekt Erno Rubik. Nije ni sanjao da će njegova igračka postati najpopularnija na svijetu i da će se zbog nje ići na odvikavanje.

Kad je izumljena, igračka je nosila ime Magična kocka.

U originalnom izdanju na svakoj strani kocke je devet polja različitih boja, a kasnije je napravljeno mnogo verzija. Okretanjem kocke polja se miješaju, a cilj je vratiti kocku u prvobitno stanje. Postoji više od 43 trilijuna načina kako složiti kocku. Najbrži i najefikasniji način kako okrenuti strane da se sve kockice slože sa svojom bojom ima 13 poteza. Većina algoritama slaganja u prosjeku ima 20 poteza. Profesionalni slagači kocke znaju oko 500.


Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare