To je to što me zanima!

Špiljski lav nekada je živio i kod nas, u Hrvatskoj

Prije više od 30 milijuna godina, puno prije čovjeka, prve su mačke hodale Zemljom. Zahvaljujući znanstvenicima znamo da lav nije uvijek izgledao ovako i živio kao sad
Vidi originalni članak

Tko je kralj životinja? Tko ima grivu? Tko živi u čoporu s desetak ženki? Od čije rike zadrhti cijela savana? Da vas netko probudi i postavi ova pitanja, bez razmišljanja biste u tren odgovorili - lav. Stotine puta smo gledali dokumentarce o tome kako hvataju plijen, kako se brinu za laviće, gdje provode vruće dane... 

No bilo je zanimljivo i prije više od 30 milijuna godina. Tad su, puno prije čovjeka, prve mačke hodale Zemljom. Zahvaljujući znanstvenicima, znamo da lav nije uvijek izgledao ovako i živio jednako kao danas. 

Razlikujemo drevnog, špiljskog, modernog lava... Nama je najzanimljiviji špiljski jer je živio i u Hrvatskoj. U jami Vrtara blizu Crikvenice nađen je cijeli njegov kostur. Danas su lavovi ugroženi i zato ZOO vrtovi imaju ozbiljnu zadaću - zaštititi ih. I ti, dok čitaš ovaj članak, pomažeš u njihovoj zaštiti. Dok učiš o lavovima, možda odlučiš, kad odrasteš, raditi u zoološkom vrtu ili u Africi, gdje ćeš im pomagati na licu mjesta. 

14. lipnja u zagrebačkom zoološkom vrtu lavovi su dobili novu nastambu. Posjeti ih i vidi kako su se snašli u novom životnom prostoru. 

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare