To je to što me zanima!

Sretan vam Dan palačinki!

Dan posvećen palačinkama se slavi na Veliki utorak koji prethodi Korizmi. Slavi se u Velikoj Britaniji i Irskoj. Riječ je o tradiciji koja je započela prije gotovo 500 godina
Vidi originalni članak

Dok će mnogi u Hrvatskoj danas uživati u krafnama, vjerojatno će im promaknuti proslava Dana palačinki, koji se obilježava  u Velikoj Britaniji i Irskoj. Riječ je o tradiciji koja je započela prije gotovo 500 godina u Engleskoj.

Dan posvećen palačinkama se slavi na Veliki utorak koji prethodi Korizmi. Zašto baš na ovaj dan? Naime, kako se za vrijeme Korizme običavamo odricati najdražih slastica i jela, mudri su Britanci odlučili "nadoknaditi" sve ono što će propustiti tijekom perioda odricanja.

Sastavni dio Dana palačinka je povijesna utrka koja se u britanskom gradiću Olney održava još od 1445. godine i u kojoj sudjeluju samo žene s tavama u rukama. Cilj je tijekom utrke okrenuti palačinke tri puta i stići do mjesne crkve.

Legenda kaže da je sve započelo kada je izvjesna stanovnica gradića, pripremajući papalčinke, začula zvono koje je stanovnike pozivalo na misu. Rastresena domaćica požurila je u crkvu opasana pregačom, s tavom u ruci. 

Iako mi u Hrvatskoj ne slavimo Dan palačinki nema razloga da sebe i svoje ukućane ne počastite slasnim delicijama!

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare