To je to što me zanima!

Šumski čovjek živi na drvetu

Orangutani su poput čimpanzi i gorila - primati iz porodice čovjekolikih majmuna. Žive na stablima gotovo cijeli život. Ima ih još samo u dijelu Azije
Vidi originalni članak

Orangutan je stanovnik tropskih kišnih šuma i danas živi još samo na Borneu i Sumatri (jugoistočna Azija). Na malajskom njegovo ime znači “šumski čovjek”. Jedini je čovjekoliki majmun koji živi samotnjački i smatra se najvećim sisavcem koji živi na drveću - 95 posto vremena. 

Razlikuje se od drugih čovjekolikih majmuna cvenkasto smeđim krznom te vrlo dugim rukama i kratkim nogama. Palčevi su im zakržljali, a noge su im kratke i relativno slabe. Mužjaci narastu do 1,40 m i teže do 90 kg, a ženke su niže, oko 1,2 m i imaju do 50 kg. 

Visoko čelo njihov je znak kao i izbočene vilice. Samo se majke brinu za mladunčad i to jako dugo za životinjski svijet, 3 do 4 godine. Vrlo su inteligentni pa u lovu na kukce koriste razne alate. Hrane se voćem, lišćem, korom drveća, termitima, ptičjim jajima i malenim kralježnjacima. 

Krošnje drveća draže su im od čvrstog tla pa silaze samo kad je to neophodno, primjerice ako ne mogu skočiti s jedne krošnje na drugu. Noću grade gnijezda od granja i lišća. Za grane se hvataju snažnim rukama velikog raspona, dok po tlu hodaju četveronožno.

U prirodi mogu doživjeti oko 35 godina, a u zatočeništvu i do 60. Mladunci dugo žive s majkom, a prestaju sisati tek s tri i pol godine. 

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare