To je to što me zanima!

Tunel koji ide ispod mora spaja Francusku i Englesku

Kanal La Manche je dio Atlantskog oceana koji odvaja otok Veliku Britaniju od sjeverne Francuske te spaja Atlantski ocean i Sjeverno more
Vidi originalni članak

Kanal La Manche je dio Atlantskog oceana koji odvaja otok Veliku Britaniju od sjeverne Francuske te spaja Atlantski ocean i Sjeverno more. On je glavni morski prometni pravac između Atlantika i Sjeverne Europe. 

Dug je oko 563 kilometra, a širok oko 240. U svibnju 1994. godine otvoren je Eurotunel, dugačak 50 km, ispod kanala koji željeznicom povezuje Veliku Britaniju i kontinentalnu Europu. Kanal je prvi put preletio 1909. godine Francuz Lui Bleirot te mu je za to trebalo 36 minuta. 1926. godina također je bila jako bitna za La Manche jer ga je prvi put u povijest preplivala žena. 

Gertruda Caroline Ederle svojedobno je bila jedna od najslavnijih plivačica svijeta, a mnogi su je pamtili po nadimku “kraljica valova”. Ederle je kanal preplivala za samo 14 sati i 31 minutu, čime je petoricu tadašnjih plivača koji su ga preplivali prešišala za čak puna dva sata.

Nedavno je 70-godišnji Britanac Roger Alssopp ušao i u Guinnessovu knjigu rekorda kao najstariji muškarac koji je ikad preplivao La Manche.

Eurotunel otvoren je 1944.

Riječ je od 50 km dugom tunelu koji prolazi ispod kanala La Manche njegovim najužim dijelom. Suvremeni vlakovi za 35 minuta prevezu putnike s jedne do druge strane.

Doverski prolaz

Najuži dio kanala širok je samo 34 kilometra i zove se Doverski prolaz. Nalazi se na najistočnijem dijelu prolaza. Za vrijeme Rimskog Carstva prolaz se zvao Oceanus Britannicus, a do 1549. godine Britansko more.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare