To je to što me zanima!

U tučnjavi ozlijedio glavu i postao genijalan matematičar

Nakon što ga je napadač udario u glavu, Jason, koji nikad nije imao interesa za matematiku, počeo je svijet gledati u geometrijskim oblicima
Vidi originalni članak

Amerikanac Jason Padgett preko noći je postao matematički genij. Nakon što ga je napadač udario u glavu, Padgett, koji nikad nije imao interesa za matematiku, osjetio je da je nešto drukčije. Kad se idućeg jutra probudio, shvatio je da drukčije vidi svijet oko sebe - počeo je prepoznavati oblike svakodnevnih objekata i postao je opsjednut fraktalima i matematikom. 

Padgettu je nakon toga dijagnosticiran sindrom savanta, stanje koje može biti urođeno, ali može biti i posljedica različitih ozljeda mozga. Osobe s ovim sindromom imaju neku briljantnu specifičnu sposobnost, primjerice u području matematike ili umjetnosti. Do danas je poznato 40 ljudi kojima je dijagnosticiran sindrom savanta. O svemu tome Padgett, koji je samo nekoliko godina prije tučnjave koja mu je promijenila život odustao od fakulteta i dane provodio u adrenalinskim aktivnostima poput slobodnog penjanja, ima pozitivno mišljenje.

- Vjerujem da je to dokaz da u svakome ‘spavaju’ nevjerojatne mogućnosti. Ako su se mogli probuditi kod mene, mogu i kod svakog drugog - kaže.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare