To je to što me zanima!

Učenici napravili uličnu knjižnicu iz koje svi mogu uzeti knjigu

Libroteka je ideja učenika Šumarsko drvodjeljske škole. Željeli su napraviti nešto korisno za svoj grad. Sami su dizajnirali i napravili sav namještaj
Vidi originalni članak

Karlovac je prvi u Hrvatskoj dobio uličnu knjižnicu - libroteku. Posebnost je što je otvorena 24 sata na dan, i to tijekom cijelog tjedna. Tko god želi može uzeti knjigu i čitati je u “dnevnom boravku” na otvorenom, točnije u prekrasnom okruženju školskog arboretuma srednje Šumarsko drvodjeljske škole.

Knjigu svatko može i ponijeti kući, kao u pravoj knjižnici, pa vratiti. “Uzmi, pročitaj i vrati” projekt je učenika šumarske škole te njihovih mentora i nastavnika. Projekt su prijavili i predstavili na državnoj smotri “Projekt građanin”.

- Sve je počelo kad smo pokrenuli volonterski klub i promišljali što bismo mogli učiniti korisno za grad. Došli smo na ideju izrade dnevnog boravka na otvorenom, a udruga Domaći sugerirala nam je da postavimo libroteku, uličnu knjižnicu, u svijetu uobičajenu stvar. Odmah smo se složili jer pridonosimo aktivizmu i volonterstvu među mladima, a potiče se i kultura čitanja - govori Mirna Korkut, pedagoginja škole i voditeljica projekta. 

Dodala je da su libroteku postavili i u parku Doma umirovljenika. Neki će knjige odnijeti, a neki donijeti. Fond su prikupili iz donacija nastavnika, učenika i građana, no stalno se pojavljuju nove knjige koje netko ostavi.

Libroteka se nalazi u arboretumu škole koji više od 40 godina stvaraju učitelji i učenici. Na 16 hektara uzgojili su i zasadili 2000 komada drveća te čak 800 vrsta.

Učenici su sami dizajnirali i izradili namještaj

Libroteka, stolice, stol i taburei izrađeni su od platana starih više od 200 godina koje su srušene u Marmonovoj aleji. Sve su izradili učenici smjerova šumarski tehničar i drvodjeljski tehničar-dizajner. Uz nadzor mentora, sami su sve dizajnirali, a onda i izradili služeći se motornim pilama.

Smjer bez bodovnog praga

Osim libroteke, karlovačka Šumarsko drvodjeljska škola ima još novosti. Od sljedeće školske godine uvode novi trogodišnji program.

- Zainteresirani učenici moći će upisati smjer šumarski tehničar za koji nije potreban bodovni prag - istaknula je ravnateljica škole Đurđica Janjanin. 

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare