To je to što me zanima!

Voda je neophodna za život

O vodi ovisi naše zdravlje, bbez nje nema ni života! Ona čini dvije trećine ljudskog tijela, a kako starimo tako se i količina vode u našem tijelu sve više smanjuje
Vidi originalni članak

O vodi ovisi naše zdravlje, s obzirom da bez nje nema ni života! Ona čini dvije trećine ljudskog tijela, a kako starimo tako se i količina vode u našem tijelu smanjuje. Stupanj zastupljenosti vode u organizmu ovisi o građi tijela. Naime, različite stanice sadrže različite količine vode. Mišićne stanice primjerice sastoje se od 70 do 75% vode, dok masne stanice imaju samo od 10 do 15% vode.

Voda je najzdravije piće, tjelesne funkcije kao što su respiracija, probava, asimilacija, metabolizam i reguliranje temperature mogu se odvijati jedino uz prisutnost vode. Potrebna je za sprečavanje pregrijavanja jer omogućuje znojenje i hlapljenje, što je naš prirodni mehanizam rashlađivanja. Pomaže apsorpciju, prenosi hranjive tvari (bjelančevine, šećere, vitamine i minerale) do organa kojima su potrebne. Ujedno ispire otrovne i otpadne tvari jer bez dovoljno vode organizam ne uspijeva odstraniti štetne tvari pohranjene u organima, piše skole.hr.

Procesom disanja i znojenja svakodnevno gubimo vodu pa ju je potrebno i redovito nadoknađivati, pogotovo ljeti. Stručnjaci preporučuju od 6 do 8 čaša vode na dan tijekom cijele godine, ali nedavna proučavanja pokazala su da bi ta količina vode trebala biti veća, 10 čaša za žene i 12 čaša za muškarce.


Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare