To je to što me zanima!

Vrijeme je za pripremu zimnice

Kiseli krastavci, paprike, ajvar ili pak slastice kao što su pekmez, marmelada, prirodni sokovi
Vidi originalni članak

Isto kao što životinje pred zimu marljivo skupljaju plodove i spremaju u svoju kućicu da bi mogli preživjeti onih nekoliko hladnih mjeseci koji su pred njima, tako i ljudi spremaju zimnicu.

Zimnica je zaliha hrane koja se još od drevnih vremena ostavlja za zimu kada nam svo voće i povrće nije dostupno. Iako se danas svježe i konzervirano voće i povrće može naći u trgovinama tijekom cijele godine, priprema zimnice još uvijek je duboko ukorijenjen običaj u našim krajevima. Tradicija, ljubav i posebni rituali prilikom pripreme zimnice sastavni su dio svakog dobrog obiteljskog recepta.

Dimljenje, sušenje, kiseljenje, soljenje, stavljene u mast, steriliziranje, pasteriziranje, šećerenje, želiranje – sve su to metode konzerviranja hrane i pripremanja zimnice.  Tehnički rečeno konzerviranjem se smatra svaki proces pohrane hrane koji će spriječiti razvoj mikroorganizama i time produžiti vijek trajanja hrane.

Povrće za zimnicu najčešće se ukuhava u slanome ili kiselome naljevu, ukiseljava u octu ili soli, rjeđe suši, sve češće zamrzava, a ne treba zaboraviti ni vrlo zanimljive prerađevine uobičajene za voće - sokove ili pekmeze, marmalade te izrazito popularno sušeno voće. 


Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare