To je to što me zanima!

Zašto je Uskrs svake godine na drugi datum?

Prema pravilu Katoličke crkve, datum Uskrsa se određuje kao prva nedjelja koja pada nakon prvog punog mjeseca iza proljetnog ekvinocija
Vidi originalni članak

Uskrs je najveći i najstariji kršćanski blagdan, dan uskrsnuća Isusa Krista. Slaviti ga se počelo u 2. ili početkom 3. stoljeća i to po židovskom lunisolarnom kalendaru koji pokazuje Mjesečeve faze. Poklapao se sa židovskom Pashom koja se po židovskom kalendaru slavi na 14. dan mjeseca nisana kao uspomena na oslobođenje i izlazak iz egipatskog ropstva.

325. godine, kad kršćanska Crkva prihvaća Julijanski kalendar, ustaljuje se datum Uskrsa po solarnom, odnosno sunčevom kalendaru.

Isus je, prema evanđeljima, umro uoči židovske Pashe koja je padala 14. nisana, a toga je dana uvijek bio puni mjesec ili uštap. Uskrsnuo je u nedjelju nakon toga. Crkve u Maloj Aziji u povijesti su slavile Uskrs uvijek 14. nisana bez obzira kojeg je dana u tjednu padao. Ostale Crkve slave Uskrs u nedjelju nakon 14. nisana.

Od 16. stoljeća računanje datuma Uskrsa se razlikuje u Zapadnoj i Istočnoj crkvi. Prema pravilu Katoličke crkve, datum Uskrsa se određuje kao prva nedjelja koja pada nakon prvog punog mjeseca iza proljetnog ekvinocija i zato je Uskrs pomični blagdan.

U crkvama koje koriste Julijanski kalendar, postoji dodatno pravilo da Uskrs mora biti iza Pashe pa zbog toga datum Uskrsa može biti kasniji, ali i jednak datumu izračunatom prema Gregorijanskom kalendaru.

Preuzeto sa: Lukin portal za djecu i obitelj

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare