To je to što me zanima!

Zemljin vjerni pratitelj: Mjesec nam donosi oseku i plimu na moru

Mjesec je jedino mjesto u svemiru na kojem je čovjek do sada bio. Od svih svemirskih tijela, Zemlji je najbliži. Smatra se da je nastao prije 4,5 milijarde godina
Vidi originalni članak

Mjesec je jedino mjesto u svemiru (osim Zemlje) na kojem je čovjek do sada bio. 

Američki astronauti Neil Armstrong, Edwin Aldrin i  Michael Collins su svemirskom letjelicom Apollo 11 sletjeli na Mjesec 20. lipnja 1969. godine. Prvi je na tlo stupio Neil Armstrong. On je ostao zapamćen kao prvi čovjek na Mjesecu, a ostala je zapamćena i rečenica koju je tada izgovorio: ovo je mali korak za čovjeka, ali velik za čovječanstvo.

Mjesec je pun kratera koji su nastali kada su se u njega zabili meteoriti. Meteoriti su komadi stijene, željeza ili kombinacije stijena i željeza, koji je iz svemira pao na površinu Zemlje ili nekog drugog nebeskog tijela. 

Mjesec je prirodni satelit planeta Zemlje što znači da putuje oko Zemlje. Od svih svemirskih tijela, Zemlji je najbliži. 

Smatra se da je nastao prije oko 4,5 milijarde godina.

Puno je manji od Zemlje, no dovoljno je snažan da na Zemlji izazove oseku. Kada se more povuče (to znači da je nastupila oseka) to je zato što Mjesec svojom silom k sebi privlači vodu. 

Ljudi sa Zemlje uvijek vide istu stranu mjeseca. Da bi vidjeli drugu, morali bi otputovati u svemir. 

Idi na 24sata

Komentari 2

  • životjelijep 20.02.2013.

    Zapravo je to bilo Kubrickovo "djelo". Mnogi svjedoci su kasnije poubijani, a zna se da Kubrick od straha nije izlazio iz kuće.

  • životjelijep 20.02.2013.

    Brojne su teorije o tome da uopće nisu bili nego je to izrezirana predstava .

Komentiraj...
Vidi sve komentare