To je to što me zanima!

Život u divljini: Metropolu Aljaske zovu ‘Gradom svjetla’

Zbog nedostatka sunca, grad ima bezbroj uličnih svjetiljki te su ga prozvali “Gradom svjetla”. Djed bivšega gradonačelnika Marka Begicha bio je Hrvat iz Like.
Vidi originalni članak

Turisti ga obožavaju jer gradskim ulicama šeću vukovi, losovi, grizliji i crni medvjedi. Anchorage je najsjeverniji grad u Sjedinjenim Američkim Državama. Čak se i Oslo, Helsinki te Sankt Peterburg nalaze južnije od njega. Najveći grad američke savezne države Aljaske zbog zemljopisnog položaja ima klimu sličnu polarnoj. Ljeta su kratka, svježa i kišovita, dani kratki, a temperatura rijetko prelazi 26 Celzijevih stupnjeva. Zime su duge, oštre i mračne, a živa u termometru zna se spustiti do minus 39. 

Zbog nedostatka sunca, grad ima bezbroj uličnih svjetiljki te su ga prozvali “Gradom svjetla”. Anchorage okružuju aktivni vulkani pa je zrak u gradu često pun pepela.

Metropola Aljaske smjestila se na obalnom pojasu i obroncima planine Chugach, a blizu grada je i fjord Turnagain Arm koji ima najveću plimu u svijetu.

Najveći grad Aljaske nekad je bio šatorsko naselje. Kad se 1914. ondje razvila pomorska luka, počela se graditi i prva željeznica. Anchorage je doživio procvat nakon što su 1968. pronašli naftu.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare