To je to što me zanima!

Znaš li da možeš posvojiti dobrog dupina?

Da biste pomogli udruzi Plavi svijet u njihovu nastojanju da sačuvaju more i pomognu dupinima, jednog možete posvojiti. Simbolično, naravno
Vidi originalni članak

Jeste li ikad, vozeći se brodom, vidjeli dobrog dupina u moru? Često ih se može vidjeti u cresko-lošinjskom i viškom akvatoriju. Oko Lošinja živi ih od 150 do 180, oko Visa čak 450. 

Brigu o njima vodi Institut Plavi svijet. To je organizacija koja čuva morski okoliš znanstveno-istraživačkim projektima. Svi dupini i cijela skupina kitova u Hrvatskoj su ugroženi i zakonom zaštićeni. Prijetnje im dolaze od ljudi, koji ih ubijaju ili postaju slučajni ulov zaplitanjem u mreže. 

Opasnost im prijeti i od zagađenja okoliša, povećanog broja brodova tijekom turističke sezone, buke od brodskog prometa, gradnje u priobalju i moru te uništavanja njihovih staništa. Dupini u Jadranu nisu pitomi kao oni u filmovima. Nisu se navikli na kontakt s ljudima te ih ne treba uznemiravatih. Imate li priliku uživati u njihovu prisustvu, ne pokušavajte plivati s njima - imaju oko 300 kg i nisu tako bezazleni. 

Izraz dupinova lica uvijek je isti. Izgleda stalno kao da se smije i to je jedan od mnogobrojnih razloga zbog kojih ih ljudi vole.

Snalaze se pomoću zvuka

Iako dobro vide pod morem i iznad površine, na većim dubinama, gdje nema svjetlosti, dupini se za orijentaciju i hvatanje plijena koriste eholokacijom. To im omogućuje da pomoću zvuka koji proizvode i njegove jeke stvore zvučnu sliku okoliša.

Posvojite svog dobrog dupina

Da biste pomogli udruzi Plavi svijet u njihovu nastojanju da sačuvaju more i pomognu dupinima, jednog možete posvojiti. Naravno, neće vam ga poslati na kućnu adresu, ali poslat će vam poster, zahvalnicu, majicu i druge sitnice koje će vas podsjećati da ste učinili dobro djelo. 

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare