To je to što me zanima!

Antiuhljebništvo je najvažnija demografska mjera u Hrvatskoj

Samouhljeb Jozinović samo je posljednji izdanak raširene prakse u Hrvatskoj. Svaki tjedan vidimo kako su najsposobniji za visoke plaće baš oni sa stranačkom iskaznicom onih na vlasti
Vidi originalni članak

Kad se radila anketa među mladima koji odlaze iz Hrvatske, veće plaće u inozemstvu nisu bile prioritet iako su među deset najvažnijih razloga. Mogućnost zaposlenja za poštenu plaću, uređeno društvo, mogućnost osiguranja budućnosti za svoju djecu, društveni sadržaji i uređeni sustav bili su neki od razloga.

Naši političari se silno trude uzimajući iz poreza jednih preliti novac drugima kako bi ih potakli na nešto. Primjerice, subvencije za stanove da ostanu u zemlji ili dječje doplatke i druge pogodnosti kako bi se obitelji odlučile na djecu. No sve ostale segmente društvenog života zanemaruju. Štoviše, potiču negativnosti zbog kojih čovjeku dođe da kaže idem odavde.

Slučaj Mladena Jozinovića koji je, uz direktorsku plaću, sam sebi osigurao isplatu i 1,3 milijuna kuna iz javnog odlagališta otpada samo je posljednji u nizu. Direktor je postao na preporuku prijatelja i kuma župana, a onda si je odlučio isplatiti i dodatne iznose. Svaki čovjek u ovoj zemlji vidi svoje lokalne Jozinoviće. Nepotizam, korupcija i uhljebništvo su poput raka rašireni zemljom. Iz lokalnih sredina stižu vijesti da je vijećnik promijenio politički kaput za pet kubičnih metara drva, rođaci i stranački drugovi su najpodobniji za službenike i direktore. Svaki put kad kažu “sve je po zakonu”, ogade život ljudima.

Teško da postoji sredovječni građanin ove zemlje, a da ne poznaje osobno slučaj uhljebljništva. Riba smrdi i od glave, pa svaki tjedan vidimo kako su najsposobniji za visoke plaće baš oni sa stranačkom iskaznicom onih na vlasti. Kontrole institucija, ali i javnosti jednostavno nisu izgrađene ili se pokušavaju uništiti. U takvom ozračju, onima koji nemaju kumove i rođake koji će ih pogurati neće pomoći kojih stotinu kuna više za djecu. Oni će otići, a ostali će uvijek biti nezadovoljni. Antiuhljebništvo bi zato bila najbolja, a povrh toga i besplatna demografska mjera. Ali od načelnika do premijera, naša politička elita je ne želi provesti.     

Idi na 24sata

Komentari 33

  • Lun@ 777 18.11.2017.

    Korupcija, nepotizam, uhljebništvo, bahatost, nečinjenje, guranje glave u pijesak su rak rana ove Vlade. Izgleda da se narod pomirio sa time, jer ne vide izlaz, a vidimo da neki mogu raditi što žele i hoće, kada smo im to dopustili. Žalosno je što je Slavonija opustjela, mladi su masovno otišli raditi u prosperitetnije zemlje, starci kopaju po kontejnerima zbog premalih mirovina, hrane se u pučkim kuhinjama, a mnogo ljudi je na minimalcu, pitam se kako prehranjuju svoju obitelj. No, to našeg premijera uopće ne zabrinjava, možda mu je i to atraktivno i interesantno, ali svakako ne zabrinjavajuće. Ova vlada na čelu sa Plenkovićem je do sada zaposlila najviše uhljebnika i "savjetnika" i čini sve lošije poteze, samo da ostane na vlasti. Kako ih nije sram!

  • intellectus 18.11.2017.

    Uhljebništvo je uistinu grozan problem u Lijepoj našoj, tu se nema šta uljepšavati pa ako bi netko i pokušao bio bi to sizifov posao. Rekoh veliki, ali nije jedini, ja ću se dotaknuti jedne druge, još gore smetnje u hrvatskom društvu, a to su sredstva informiranja (SEDMA SILA), sredstva koja formiraju javno mnijenje i na najbezobrazniji način koriste tu svoju moć. Već na prvi pogled je jasno da u Hrvatskoj ne postoji hrvatski medij informiranja, a još manje pro- hrvatski, anti- hrvatskih je i previše, već HND (društvo novinara) je strano tijelo u hrvatskom korpusu, društvo koje nam vode «gosti», dokazani apsolutisti i stvaraoci nereda. Pogledajmo samo malo kritički na 24 sata, nadam se da me neće izbrisati, jer primjerice…oni kritiku ne toleriraju, kamoli da je trpe. Pogledajmo samo naše vrle komumniste, njihove ulomke, kako da ti isti kolumnisti sjede i u « Ključni naslov: Novosti (Srpsko narodno vijeće), tako stoji u nihovom Impressum-u. Da ne spominjem imena, ali svi tu gospodu jako dobro poznajete, takvi nam pojašnjavaju/ tumače hrvatsku povijest i Domovinski rat, nije li to apsurdno i nije li maksimum drskosti I ponižavanja? Drugi put više, ako ovo prođe biti će veliki uspjeh. Mislim da je krajnje vrijeme da se i u Hrvatskoj pojavi jedan…*Charlie Hebdo*, tada bih i ja uskliknuo………….je sui charlie.

  • luddoboli 18.11.2017.

    Još u komunizmu imao sam direktora koji je uvijek govorio " Tko nije za sebe taj nije ni za društvo" On je to svojim primjerom potvrdio. Toliko je bio za sebe da su mu i praunuci materijalno osigurani. Svi unuci danas su članovi HDZ-a i SDP-a.Tko god pobjedi, oni su na vlasti. Dakle , genetika.

Komentiraj...
Vidi sve komentare