To je to što me zanima!

Bazga - prava mala ljekovita škrinja zdravlja za cijelu obitelj

Čajevi i sirup od bazge olakšavaju kašalj i iskašljavanje, a pojačavaju znojenje, što je važno kod povišene tjelesne temperature, koja često prati ove gripu i prahladu
Vidi originalni članak

Urednica portala Naturala.hr i fitoterapeutkinja Andrea Šitum svakog tjedna donosit će savjete za borbu protiv neprijatelja zdravlja. Ovoga puta osvrnula se na porijeklo ljekovitost bazge. 

Posljednji kolovoški i prvi rujanski dani uvijek me sjećanjima vrate na drvenu vikendicu na Kupi, u Lijevo Sredičko, gdje smo sister i ja, nakon povratka s mora, provodile vrijeme do početka nastave, šetale poljima i šumom, lovile kedere i sakupljale sve ono jestivo što nam se našlo na putu. 

Divlje jabuke, kruške, šljive, kupine, vrganji, susjedova kuruza – “plac” je bio nadohvat ruke, a nabavljene namirnice stajale su samo malo spretnosti i mrvičak straha zbog toga da nas striček Štef, čija je kuruza bila, ne skuži. Kasno je ljeto u Prirodi početak vladavine Ploda, a jedan od važnijih ljekovitih plodova koje sad treba sakupiti je onaj proljetne mirišljavice, prave obiteljske ljekovite škrinjice zdravlja - bazge. I cvijet i plod bazge povezuju se prije svega s prehladom, gripom i ostalim dišnim infekcijama jer djeluju imunostimulirajuće, olakšavaju kašalj i iskašljavanje, a pojačavaju znojenje, što je važno kod povišene temperature, koja često prati ove infekte.  

I cvijet i plod bazge povezuju se prije svega s prehladim, gripom i ostalim dišnim infekcijama jer olakšavaju kašalj i iskašljavanje te pojačavaju znojenje

Pet grama osušenog bazgina cvijeta, koji ste sakupili u proljeće, pije se nekoliko puta dnevno kao čaj koji ćete prirediti s 250 ml kipuće vode. A ako se sad zaletite u šumu i uz njene rubove pronađete plodove bazge (pripazite samo da bazgu ne zamijenite s abdovinom, Sambucus ebulus) - plodiće možete zamrznuti, osušiti na suncu i odmah, ili kad zatreba, od njih napraviti ljekovite pripravke. Čaj ćete dobiti od 10 g suhih plodova i pola litre vode, a sirup od šalice svježih ili pola šalice suhih plodića, tri šalice vode i šalice meda. Za sirup se voda i plodovi bazge kuhaju na laganoj vatri u poklopljenoj posudi pola sata. Nakon toga se tekućina procijedi, ohladi i pomiješa s medom, a pripravak može stajati na sobnoj temperaturi nekoliko mjeseci. Pije se velika žlica sirupa od tri do pet puta na dan dok traje dišna infekcija, a djeca piju polovicu spomenute doze.

Idi na 24sata

Komentari 8

  • MALA RAJA 13.09.2012.

    Sok je zakon,moj omiljeni, podsjeca me na djetinsvo!!!

  • marnik954 10.09.2012.

    Priroda nam daje pravo bogatstvo kada je u pitanju očuvanje zdravstvenog stanja svakog čovjeka. zato svaki pojedinac trebao bi ponešto znati kako bi te prirodne blagodat znao koristiti preventivno. Ipak treba znati da ima ljekovitog bilja koje može djelovati i štetno ako ga se konzumira prekomjerno, a jedna od njih je i bazga. Uzalud što je ona zdrava sva počev od kore , lista cvijeta, ploda i dr. Stoga je najbolje koristiti samo cvijet koji se može koristiti kao i hrana.

  • Capafiori 09.09.2012.

    Ovaj članak bi trebalo ponoviti u proljeće, kad je vrijeme za berbu bazge. :) Moja ovogodišnja berba nalazi se u obliku sirupa za razrjeđivanje, slatki namaz od bazge, i sušena, a od 35 napravljenih litara sirupa zbog ovih visokih temperatura koje su prisutne, ostalo je još 10.

Komentiraj...
Vidi sve komentare