To je to što me zanima!

Biskupi, birokrati i branitelji. 'Sveto trojstvo' HDZ-ove vlasti

U utorak Plenković je dobio podršku Katoličke crkve. U srijedu u Saboru prvo se zakleo u odanost braniteljima, financijsku i moralnu, a onda najavio povećanje plaća od 6 posto za sve zaposlene u državnoj upravi.
Vidi originalni članak

U utorak premijer Andrej Plenković susreo se s izaslanstvom Hrvatske biskupske konferencije, zakleo se u vjernost Vatikanskim ugovorima, a zauzvrat dobio podršku katoličkih biskupa.

"Pozitivnim su biskupi ocijenili napore Vlade na stvaranju uvjeta za opći gospodarski i društveni napredak, društveni optimizam te uključivo ozračje u hrvatskom društvu, izrazivši spremnost Katoličke Crkve da nastavi tome davati svoj doprinos", pohvalila se Vlada u priopćenju.

Drugim riječima, nastavit će podržavati HDZ.

U srijedu je Plenković pred saborskim zastupnicima nabacao gomilu darova, najavivši povećanje plaće u jednakom postotku svima u javnom sektoru - birokratima i tajnicama, kao i učiteljima, liječnicima i socijalnim radnicima.

A u jednosatnom govoru samo jednom je spomenuo nastavnike (u dijelu o stambenim kreditima), niti jednom učitelje i profesore, ali je zato čitav pasus posvetio braniteljima.

Plenkijeva zakletva

Pohvalio se Zakonom o braniteljima, stambenim zbrinjavanjem, sistematskim pregledima, učeničkim ekskurzijama, Zakonom o nestalima te naglasio: "Bio bi poraz Hrvatske kada ne bismo dostojno iskazivali poštovanje prema onima koji su dali žrtvu za hrvatsku slobodu".

Ali zapravo, bio bi to poraz HDZ-a.

Jer samo u ovom tjednu premijer Plenković položio je zakletvu pred "svetim trojstvom" opstanka HDZ-a na vlasti: pred Katoličkom crkvom, državnim birokratima i braniteljima.

Oni su okosnica, temelj i jamac zadržavanja HDZ-a na vlasti u svim prethodnim, kao što se očekuje da će to biti i u narednom mandatu, o čemu  je premijer svakako vodio računa kad je organizirao podršku Crkve davao povišice birokratima i zakleo se u odanost (financijsku i moralnu) braniteljima i njihovim obiteljima.

Razbacuje se tuđim novcem

Nije spomenuo, a kamoli se zaklinjao u nastavnike i profesore, kao temelj budućnosti Hrvatske. Zaposlenicima u privetnom sektoru, kako su izračunali mediji, dao je povišicu od 50 kuna, a onima u državnoj službi 500 kuna.

Hvalio se Plenković razbacivanjem državnim novcem kao da nije njegov. 

A sve to kako bi HDZ u predizbornoj godini osigurao naklonost i podršku ključnih i presudnih segmenata hrvatskog društva: Katoličke crkve kao najmoćnije organizacije, branitelja kao najodanije populacije i birokrata čiji broj je pod HDZ-om nabujao u desecima tisuća.

To je Plenkovićeva računica za ostanak na vlasti.

Bujanje države

Nije htio povećati plaće onima koji to traže i zaslužuju, profesorima, lilječnicima, medicinskim sestrama, pa je umjesto toga najavio jednakomjerno povećanje svima, čak i onima koji to ne zaslužuju.

Bujanje državnog aparata postao je zaštitni znak HDZ-a od stupanja na vlast ranih devedesetih, dok se istodobno stranka zaklinje u privatno poduzetništvo, investicije, u tržište i konkurentnost. Dok je broj zaposlenih u privatnom sektoru proteklih godina padao u stotinama tisuća, država je zapošljavala u desetinama tisuća.

To je biračka baza na koju HDZ računa.

Ako se tome pribroji i BiH dijaspora kojoj Plenković uredno nosi darove i posvećuje dužnu pažnju kako bi zauzvrat dobio neophodne mandate, dobivamo sliku prioriteta stranke koja brižno njeguje etatizam, klijentelizam i uhljebništvo.

Stranka na vlasti namirit će prvo svoje, a drugima što ostane.

Ili može i ovako: u predizbornoj godini HDZ teško odbija darove, ali čak i kad daruje, pomno pazi na prioritete. 

Ostale kolumne Tomislava Klauškog pogledajte ovdje.

Idi na 24sata

Komentari 69

  • 12 Majmuna 21.10.2019.

    Uopće ne žalim što su mi djeca pobjegla iz ove nakaradne države. Bar će imati život dostojan čovjeka.

  • tjelavic 18.10.2019.

    Samo neka tako nastavi. Prije ćemo propasti a onda možda bude bolje kad krenemo iz početka.

  • Alain992 18.10.2019.

    Lik se hvali s povećanjem plaća od 6 posto.... ali ne odma i ne odjednom nego nagodinu i to u ratama po 2 posto u tri navrata haha, ono čega bi se drugi stidjeli on se ponosi i ističe kao uspjeh katastrofa

Komentiraj...
Vidi sve komentare