To je to što me zanima!

Darvinizam u slučaju 'Franak': Svatko je prepušten sam sebi

Koliko god potrajala, ova povijesna presuda pokazala je da se hrvatski potrošači ne mogu pouzdati u zaštitu institucija i države, nego samo u moć vlastitog udruživanja
Vidi originalni članak

Evo kako je ministar financija Slavko Linić komentirao presudu zagrebačkog Trgovačkog suda protiv osam hrvatskih banaka: 

"Ovo je sad problem banaka, neka ga same riješe".

Baš kao što su hrvatski potrošači sami morali riješiti problem s bankama, s valutnom klauzulom i kamatnim stopama. 

A gdje su za to vrijeme bile institucije?

Gdje je bila Hrvatska narodna banka kad su banke godinama nametale potrošačima proizvoljne kamatne stope i obmanjivale ih u vezi valutne klauzule, koju su mnogi stručnjaci nazivali čak i protuustavnom?

Gdje je bila država koja je trebala zaštititi građane od samovolje banaka, a ne da se ti isti građani moraju sami organizirati u udruge, angažirati odvjetnike i kretati u neizvjesne sudske bitke za zaštitu svojih prava?

Zašto plaćamo porez?

Kad država već od svojih građana muze toliko poreza, mogla je barem jedan dio preusmjeriti u zaštitu tih istih građana. Jasno, ako išta ostane od ministarskih plaća.

Zato je ova Linićeva izjava imala tako prepoznatljiv darvinistički prizvuk.

U ovoj državi svatko je prepušten sam sebi, svatko se bori za vlastiti opstanak, u toj bespoštednoj borbi preživljavaju samo najjači, dok se oni mali - poput običnih građana - moraju okupljati u što veće skupine kako bi se zaštitili od samovolje bogatih i moćnih.

Duhanska industrija

Po političkom značaju, današnja presuda bankama - koja možda (ili vjerojatno) neće preživjeti žalbu i drugostupanjsku presude - može se usporediti s američkom presudom duhanskoj industriji. Tolika je moć tih banaka u hrvatskom društvu, toliko su banke tu moć zlorabile u odnosu s potrošačima koje su dovodile u zabludu i od njih dobro živjele.

S jednom bitnom razlikom:  u SAD su pobjedu protiv duhanske industrije izborile institucije, savezne države i pravosuđe. Ovdje su pobijedili sami hrvatski građani.

Erin Brokovich 

Što se, pak, donekle može usporediti sa slavnim primjerom Erin Brokovich i njezine odvjetničke tvrtke koja je u ime građana izborila odštetu od energetske kompanije. U tom slučaju, institucije nisu učinile ništa. Građani su sami pobijedili.

Koliko god potrajala, ovo je ipak povijesna pobjeda, i to iz više razloga. Prvo, zato što je izborena protiv dosad nedodirljivih banaka. Država se ustručavala dirati u one od kojih se zaduživala, središnja banka vodila je računa samo i likvidnosti bankarskog sektora, a ne o potrošačima.

Drugo, povijesna je i zato što su pobjedu odnijeli sami građani, i to sudskim putem, čime su pokazali opravdanost i snagu interesnog udruživanja u svrhu zaštite svojih prava.

I treće, ova presuda možda će dati vjetar u jedra Linićevu prijedlogu zakona o potrošačkom kreditiranju, koji bi se navodno idućeg tjedna trebao naći na Vladi. 

Jasno, pod uvjetom da ovakva presuda doživi pravomoćnost, što je zasad teško očekivati.

Razumljiva euforija 

Međutim, euforiju u javnosti bit će teško suzbiti upravo zbog simbolike cijelog procesa: mali potrošači uspjeli su, barem na jedan dan, srušiti nedodirljive banke. 

Kad već institucije nisu osjetile potrebu pokušati to učiniti umjesto njih.

Tomislava Klauškog pratite i na Facebooku! 

Idi na 24sata

Komentari 36

  • marnik954 06.07.2013.

    Prijatelji dragi, spustite se na zemlju i ne likujte prerano. Tek vam predstoji borba protiv golijata.

  • issavis 05.07.2013.

    Za lihvarenje banaka su krivi sami pojedinci(i ja među njima,al se za raziku od drugih ne žalim) a ne država niti banke,svojim potpisom na ugovor trebao je osim love preuzet i odgovornost,nije mi jasno o čemu se ovdje govori,zato nam i je ovako kako je,uvijek je kriv netko drugi..

  • user_194476 04.07.2013.

    ovo sam napisao 16/6/2013 i dobio dosta minusa:prvi put u povjesti banke su nadrljale!!! ovo će biti povjesna odluka i to na korist garđana!

Komentiraj...
Vidi sve komentare