To je to što me zanima!

Domaća tinktura od petoprste 'stopira' opasnu paradontozu

Poslije pranja zubi promućkajte tinkturu u ustima. Tanin u tinkturi od petoprste djeluje antimikrobno i protuupalno, rješava nas kamenca te steže zubno meso
Vidi originalni članak

Urednica portala Naturala.hr i fitoterapeutkinja Andrea Šitum svakog tjedna donosi savjete za borbu protiv neprijatelja zdravlja. Ovog se puta osvrnula na probleme s paradontozom.

Vjerojatno ste bezbroj puta čuli izreku kako zdravlje počinje zdravom probavom, a jeste li ikada razmišljali o tome da zdrava probava ne počinje u želucu ili crijevima, već - u ustima. Naši zubići usitnjavaju ono što stavimo u usta, okusni pupoljci  detektiraju odgovaraju li nam okusi, enzimi amilaze iz sline razrađuju škrob, slina podmazuje, a jezik preokreće hranu u najpogodniji položaj za njeno daljnje putovanje probavnim sustavom. 

Upravo je stoga oralno zdravlje i zdravlje naših zuba jedna od najvažnijih komponenti i zdrave probave i zdravog organizma. A osim karijesa, jedan od većih problema u oralnom zdravlju predstavlja i - parodontoza. I za jednu i za drugu bolest krivca se traži u zubnom plaku - ljepljivom filmu na zubima u kojem se nalaze bakterije i produkti njihova metabolizma, a u slučaju da ga ne odstranjujemo redovito, nastaje zubni kamenac, upala zubnog mesa, parodontoza, kao i neželjeno ispadanje zubiju. 

Tajna kako se riješiti zločestog zubnog plaka punog bakterija zapravo uopće nije tajna i vjerojatno je slušate od vrtića - održavajte higijenu, redovito odlazite stomatologu i upale zubnog mesa i parodontoza neće biti vaša stvarnost. A u slučaju da ipak primijetite kako vam se pri pranju zubi pojavljuje sukrvica pohitajte stomatologu, a uz dobrog stomatologa potražite i petoprstu. 

Podanak petoprste, Potentilla erecta, od kojeg se priprema tinktura za ublažavanje simptoma parodontoze poput upale i krvarenja desni, zbog tanina u svom sastavu djeluje adstringentno, antimikrobno i protuupalno. Pripremite tinkturu od 25 g podanka petoprste, 10 g lista kadulje i 15 g cvijeta kamilice tako da odvagnute biljne droge prelijete s 500 ml 70%-tnog etanola i ostavite da tinktura odstoji tri tjedna. Nakon toga procijedite kroz više slojeva gaze i stavite u tamnu staklenu bocu. Poslije svakog pranja zubi (barem 2 puta dnevno) nakapajte 20-25 kapi tinkture u pola čaše vode i ispirite zube mućkajući tekućinu u ustima. 

Idi na 24sata

Komentari 2

  • astro 26.03.2013.

    Hvala gđi Andrei na dobrim savjetima koje bi trebali sačuvati, jer kad uđemo u EU bojim se da od silnih zabrana više ih nećemo smjeti čitati!

  • ping-pong 01.03.2013.

    G-L-U-P-O-S-T-I Dovovoljna je samo kadulja, skuhajte kadulju, pustite je da se ohladi i promučkajte ju u ustima par puta na dan. Zavisi od težine problema, obično je za dan dva sve gotovo u najtežim slučajevima 3 ili 4 vidjet ćete sami. Ne morate ju šećeriti. Kad sam izvadio zub, nikako da mi rana zacijeli, jedna stara susjeda mi je to preporučila, za par dana rana je bila zatvorena. Prijatelju su krvarili desni, predložio sam mu da skuha kadulju i da pokuša sa njom. Krvarenje je za 1 dan prestalo, a desni su mu kaže kao da nikad nije ni imao problema sa njima. Kadulja je zakon, ona je i za pluća dobra! Živim na moru i imam tu privilegiju da je mogu koristiti, jer je imam jako puno.

Komentiraj...
Vidi sve komentare