To je to što me zanima!

Fiskalizacija za svaku kumicu, ali ne i za Vladine milijune kn

Posljednji slučaj Tomislava Sauche pokazuje da se novac mogao uzimati vrlo lagano. Bivšeg predstojnika ureda čeka sudska bitka u kojoj će pokušati dokazati da nije ništa potpisao...
Vidi originalni članak

Prilika čini lopova, stara je poslovica, ali u Hrvatskoj u kojoj lopovi čine sve da dobiju priliku, ona je opet bila zaboravljena. Kako drugačije objasniti da u Uredu Vlade, u kojem se vrte milijuni, novac za dnevnice isplaćuje iz gotovinske blagajne na ruke. I samo treba vjerovati na riječ i/ili lažni potpis da je novac zaista i završio na računu onoga tko je navodno putovao.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Posljednji slučaj Tomislava Sauche pokazuje da se novac mogao uzimati vrlo lagano. Bivšeg predstojnika ureda sad čeka sudska bitka u kojoj će pokušati dokazati da nije on ništa potpisao, nego je novac uzeo netko drugi. Uskok tvrdi da je više od pola milijuna kuna završilo upravo u Sauchinu džepu u operaciji koja je trajala dvije godine. U svakom slučaju, vodeći se logikom “i sitno je bitno” novac je izvlačen u gotovini za predujmove na putovanjima.

Ironija sudbine je da je upravo u to vrijeme SDP-ov ministar financija Slavko Linić uveo fiskalizaciju u Hrvatsku. Svatko je morao provući svaki račun kroz sustav. Novac koji je dosad ostajao u sivoj zoni, počeo se slijevati u državnu blagajnu. Kumice su morale učiti kako izdati račun, a sve kako ni jedna kuna ne bi izmakla državi. A u istoj toj zgradi Vlade dizajn je novac u gotovini. I nakon nalaza Državne revizije ništa se nije promijenilo.

Takav sustav i danas funkcionira na isti način. Saucha je završio u pritvoru, no što ako nije radio sam? Teorijski, još bi novac mogao polako nestajati. Osim toga, u petak se pronio glas da izvlačenje novca po istome modelu ima i na drugim mjestima, navodno ministarstvima. Istodobno je i ova Vlada krenula u veliku operaciju kontrole računa svakoga građana.

Svaka kuna koja vam sjedne na bilo koji račun dostupna je poreznicima. Ako oni posumnjaju da je nešto nelegalno, morat ćete objašnjavati odakle novac. I taj potez, kao i fiskalizacija, načelno su izuzetno pozitivni. Žalosno je što u Vladi nisu krenuli od sebe, nego su dopustili “sauhanje” novca iz blagajne.

Idi na 24sata

Komentari 157

  • arwin 12.02.2017.

    Ova afera simbol je konačnog moralnog pada i uništenja SDP-a i njihovog nastojanja da sebe prikažu manje kradljivim od HDZ-a. Ako je prestojnik ureda predsjednika kao osoba od predsjednikovog najvećeg povjerenja kradljiv kao Svraka onda možeš misliti kakvi su ostali. Ovaj narod osuđen je da bude tuđincu sluga zbog svoje nečasnosti.

  • intellectus 11.02.2017.

    Ovo je sigurno razlog, citiram .-.."'Od djetinjstva patim od poremećaja u pisanju, to je vještake sigurno navelo na pogrešan nalaz'".....Ha ha ha

  • sarkastican 11.02.2017.

    imaju pristup drzavnoj blagajni i nitko ih mne kontrolira kada su na vlasti, stoga uvijek istrazuju jedan druge i nista se ne mjenja samo lopovi

Komentiraj...
Vidi sve komentare