To je to što me zanima!

Hasanbegović je Plenkoviću prkosno bacio rukavicu u lice

Dok Pupovac prijeti da neće podržati Vladu s Hasanbegovićem, ovaj se hvali da su "birači HDZ-a prepoznali njegov rad i nemaju ništa protiv da bude ministar kulture". Koga će Plenković poslušati: Pupovca ili birače?
Vidi originalni članak

Andrej Plenković mogao bi zamoliti Milorada Pupovca da ga ne hvali toliko.

Barem ne još. Barem ne javno. I barem ne dok ga uspoređuje sa Zlatkom Hasanbegovićem.

"Plenković ima natprosječnu reputaciju u europskim i međunarodnim krugovima što za našu zemlju nije mala stvar. Takvi se plaćaju suhim zlatom", kazao je jučer Pupovac na N1 televiziji, osvrnuvši se i na uskoro bivšeg ministra kulture. 

"Zlatko Hasanbegović je antipod Plenkoviću. On je ono po čemu je Hrvatska bila negativno slikana u EU i svijetu. Ono po čemu je ružičasto slikana - to je Plenković. Mi ne možemo podržati nekoga tko će zastupati revizionističke stavove. Sigurno nećemo podržati vladu u kojoj sjedi Hasanbegović".

Lakmus test vjerodostojnosti

I tako, kako se već i očekivalo, Hasanbegović je postao (ako je ikada prestao biti) lakmus test Plenkovićeve nove Vlade i novog HDZ-a. Test vjerodostojnosti, test ozbiljnosti, test snage, test pred europskom i domaćom javnosti, ali i test pred hadezeovom desnicom.

Ona je zahvaljujući preferencijalnim glasovima na izborima dobila zadovoljštinu, a Hasanbegović argumente da stranačkom šefu uputi prkosnu poruku: "Činjenica je da su birači HDZ-a prepoznali moj rad i očigledno nemaju ništa protiv da i dalje budem ministar kulture".

I što će sad Plenković? Poslušati Pupovca ili birače HDZ-a na koje se poziva Hasanbegović? Što će biti vjerodostojno rješenje? Diplomat u njemu već guta tablete.

Nema sumnje da je izborna pobjeda ojačala Plenkovića u HDZ-u, ali njegova vlast još uvijek se ne može nazvati konsolidiranom. Naročito u situaciji kad dobar dio Karamarkove ekipe ulazi u Sabor. Čišćenje redova i preobrazba stranke ne idu preko noći - naročito nakon Karamarkove "duge mračne noći" - a u tome bi se podrška Milorada Pupovca mogla čak pokazati kontraproduktivnom.

Kako prodati pritiske?

Nakon jučerašnje razmjene pohvala i pokuda, Plenković ne može dozvoliti situaciju u kojoj će ispasti da Hasanbegovića miče zbog Pupovca. Desnica bi na tom argumentu rado naoštrila oružje.

Uklanjanje Hasanbegovića mora biti Plenkovićeva odluka, jer samo tako Plenković može nametnuti svoj autoritet u stranci navikloj na autoritarnost. Nešto lakše će podnijeti eventualne pritiske Mosta oko Hasanbegovića, ali njih nije bilo ni u prošlom mandatu, pa vjerojatno ih neće biti ni sad. Božo Petrov može živjeti s revizionistom u Vladi.

Ali kako će prodati pritiske Pupovca?

Ivo Sanader imao je sličan problem nakon izbora 2003. godine. Pod pritiskom Europske unije morao se odreći Đapićeva HSP-a i zauzvrat onim mitološkim "Hristos se rodi" zaraditi podršku srpske manjine, a time i međunarodne zajednice. Ali Sanader se rješavao pravaša. Plenković bi se trebao riješiti hadezeovaca. 

Navodno popularnih hadezeovaca.

Vaso drži leđa

Veliko je pitanje je li se on u ovom trenutku dovoljno stabilizirao u HDZ-u da to može bez problema provesti, tim više što mu se Milijan Brkić u izbornoj noći prišuljao iza leđa i kamerama pozirao iza šefova lijevog ramena. Kao podsjetnik da je taj drugi HDZ još uvijek tu negdje. I nadzire situaciju. Nije onda ni čudo što je Plenković zvučao onako nemušto i zbunjeno, kao da mu je netko na leđima držao upereno oružje.

I zato, po zakonu akcije i reakcije, što Pupovac više ucjenjuje zbog Hasanbegovića, Plenkoviću će biti teže obznaniti odluku o njegovu izbacivanju iz sastava nove Vlade. 

Jasno, to neće biti i nemoguće, možda će na kraju biti čak i uspješno, svakako bi bilo poželjno, možda će argument o vanjskom pritisku upotrijebiti kao alibi, no Hasanbegović je jučer jasno naznačio da neće otići bez buke.

Test i izazov

A svojom izjavom o tome da su "birači HDZ-a dali podršku njegovu ministarskom mandatu" Plenkoviću je bacio rukavicu u lice. Pa neka se usudi prkositi stranačkoj bazi. 

Dakle, to možda nije prvi, ali je svakako najteži Plenkovićev test u javnosti i u stranci, pred međunarodnom zajednicom (koja zbog njega Hrvatsku "ružičasto oslikava") i pred svojim biračima (koji su glasovima za Hasanbegovića, Brkića, Culeja... pokazali što misle).

Na kratki rok, Plenković bi s Pupovcem mogao formirati Vladu. U duljem roku mora smisliti način kako će nahraniti svoju desnicu. Ili barem dovoljno osnažiti da joj natakne brnjicu. 

Tomislava Klauškog pratite i na Facebooku

Idi na 24sata

Komentari 82

  • biberrr 17.09.2016.

    Tko je i tko stoji iza Plenkija,to nitko ne zna. Vrijeme će pokazati. Prvi ispit mu je Hasanbegović

  • world 2 16.09.2016.

    E, moj Klauški ti si se već dokazao u svojoj profesiji kao "relevantan čimbenik" kada je riječ o nepristrano pisanoj riječi.

  • 16.09.2016.

    Kmečanje se nastavlja...yeeeah..... Hasanbegoviću samo naprijed svi smo uz Vas.....

Komentiraj...
Vidi sve komentare