To je to što me zanima!

HDZ još skriva tko će izgubiti njihovim poreznim izmjenama

Kad bi HDZ ispunio svoje obećanje i povećao neoporezivi dio plaće na čak 3750 kuna bez drugih izmjena, gradovi, općine i županije izgubili bi preko noći oko četiri milijarde kuna...
Vidi originalni članak

Kad bi HDZ ispunio svoje obećanje i povećao neoporezivi dio plaće na čak 3750 kuna bez drugih izmjena, gradovi, općine i županije izgubili bi preko noći oko četiri milijarde kuna. Zdravku Mariću to ne pada na pamet, nego je smislio čitav niz izmjena u porezu kako bi to ublažio.

Činjenica je da će plaće porasti, ali koliko, za koga i pod kojim uvjetima potpuno je nepoznato. Jer da bi nekome porasla plaća, netko će morati i izgubiti. A tko je taj gubitnik, HDZ uporno skriva. Ministarstvo financija napravilo je modele po kojima bi se ukinule olakšice za djecu na dosadašnji način kad se neoporezivi dio povećava što više djece imate. Jedna opcija je bila da fiksiraju iznos za svako dijete koje se odbija od plaće, a druga da se kroz dječji doplatak pomaže onima s više djece, a ne kroz poreze na plaću.

U Ministarstvu financija smo saznali da su oba modela odbačena i da su svi izračuni koji se pojavljuju u medijima pogrešni. Navodno još nisu završili svoj prijedlog. Izvjesno je tek da će siromašna područja izgubiti sve ili dio olakšica. I tako građani tapkaju u mraku, ali i gradovi koji trebaju napraviti proračune za sljedeću godinu te koji moraju znati koliko će novca imati na raspolaganju. Porez na dohodak samo je jedno od najvažnijih obećanja.

Sad bi trebalo prvo vidjeti hoće li se sastaviti vlada s Mostom i što oni misle o modelima. Ukratko, sve što je obećala i jedna i druga strana, sad je podložno izmjenama. Jer trebaju naći neki svoj zajednički model, a pitanje je hoće li se uopće i dogovoriti. Građani koji su glasali po programima, a ne vodili se tko je simpatičniji ili tko je “lijeviji” ili “desniji”, tako nemaju pojma što ih čeka s porezom, ali i nizom drugih obećanja. To je čar koalicijskih vlada - da svaki put kad se nešto ne ispuni, zapne ili bude drugačije nego što je zapisano prije izbora uvijek imate koga okriviti. Umjesto samo lijepih smješaka, HDZ i Most bi trebali na kraju pregovora imati jasne brojke.

Idi na 24sata

Komentari 64

  • dobriša 17.09.2016.

    kad bi nam barem plača bila 4000 kn ali niš od toga

  • LembaLemba 17.09.2016.

    znamo tko neće....

  • žaba davi rodu 17.09.2016.

    Očito je šef izrekao neku glupost a vaso malo pridrjemao ..Objesio nos ko puran

Komentiraj...
Vidi sve komentare